Hlavní obsah

Divadlo pod Petřínem zve na obnovenou premiéru hry Obraz francouzské autorky Yasminy Rezy

Novinky, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo pod Petřínem zve na obnovenou premiéru hry Obraz francouzské autorky Yasminy Rezy do Vršovického divadla Mana 15. května od 19.30 hodin.

Foto: Pavel Urban

Obraz - představení v Divadle K.Hackera - 1

Článek

Ironický text na téma mužské ješitnosti a svárlivosti z francouzštiny přeložil Michal Lázňovský.

Jedná se o příběh trojice přátel, z nichž první je milovníkem moderního umění, druhý leteckým inženýrem se sklonem věšet si na stěny kýčové krajinky a třetí arbitrem jejich sporů, který se hrozí krátících se dnů svobody (má se totiž ženit).

Kumpánství utrží trhliny: Uměnímilovný Boris koupí hit - bílou abstrakci na bílém plátně. Za pořádný balík. Inženýr Marek jeho sebevědomí nabourává označováním díla nepublikovatelnými výrazy. Ivan, znejistěný blížící se svatbou, stojí mezi nimi jako neřízená střela. Původně banální roztržka se postupem mění v zásadní střet, ve kterém se prohlubuje odlišnost tří mužů. Zdá se, že jejich přátelství se už nemůže obnovit...

Yasmina Reza je autorkou mimořádného intelektu, s přesnou znalostí mužských slabostí. Její hry nejsou jen zábavné, nýbrž také pranýřující principy nadřazeného mužství. Umí se vysmát, politovat, ale i hojit křivdy, které si pánové způsobují většinou sami.

Divadlo pod Petřínem uvedlo Obraz poprvé v roce 2014. Nyní, po třech letech, se k němu zase vrací v původní verzi i obsazení. Kvůli ceně autorských práv bude hra letos uvedena pouze třikrát. Poprvé 15. května ve Vršovickém divadle Mana v Praze 10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám