Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava připravilo premiéru pro děti, mládež a pejsky "Fuj je to!"

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první premiéru Divadla loutek Ostrava, která se bude konat na alternativní scéně v pátek 27. září v 17 hodin se mohou těšit děti od tří let a starší, rodiče i jejich pejsci. Krásnou milou pohádku Fuj je to! napsal Vít Peřina a kolektiv.

Foto: Josef Zajíc

Haryk se představuje v inscenaci DLO Fuj je to ! Z generálky.

Článek

Je to pohádka o pejskovi, který si je vědom, že jeho páničkové ho milují a udělají vše pro to, aby byl spokojený. A páníčci to dělají. Hází mu balonky, hází mu klacky, jsou nadšení, když klacík donese. Dělají na něho ťu, ťu, ňu, ňu a hlavně dají mu najíst a napít, má teplý pelíšek, zahradu, prostě panička a pániček ho mají rádi.

Co nesnáší, je koupání. Tak se rozhodne a zdrhne. Uteče na svobodu. Odnese "prokletý" kartáč, který nesnáší při koupání. Svoboda, to je ono! Všude vlezl, tu i onde si označil svoje nové území. Skamarádil se se psem, velkým psem, který si svobody užívá plnými doušky již nějakou dobu. Jen ho trochu trápí hlad a v kožichu blechy. Tak mu přijde vhod, když mu Haryk - tak se pejsek jmenuje - kartáč daruje. A před očima diváků se odehrává napínavý příběh pejska Haryka a světa kolem něho.

"Inscenace je svěží, pracuje s některými moderními prostředky, jako je originální pojetí projekce. Výrazná a zábavná je taky funky hudba Filipa Homolky," popisuje Daniela Jirmanová, dramaturgyně DLO.

Inscenaci režíruje Michaela Homolová, herečka a režisérka, jejichž domácí scénou je Naivní divadlo Liberec. Scénu, kostýmy a loutky navrhl Hza Bažant, scénograf, loutkář, grafik a také autor komiksů.

V inscenaci hrají tři herci a další, bez kterých divadlo nikdy nepůjde. Dřevěné loutky - tři psí hrdiny - vodí Aneta Červená, Ondřej Beseda a Karel Růžička.

Karel Růžička vodí a mluví pejska Haryka. Štěká, vyje, kňučí, šňupe a všelijaké ty psí zvuky vyluzuje tak perfektně, edukačně jasně, že i jedna dvouletá holčička (pravda, ještě nemá ty zkušenosti) jej považovala za pejska. Paničku a fenečku hraje, vodí a mluví Aneta Červená. Volně žijícího psa a páníčka mluví a vodí Ondřej Beseda.

A byl konec. Plný sál alternativní scény dupal, až se "barák" otřásal. Podle uměleckého šéfa DLO Václava Klemense se při generálce nesmí tleskat. Projevit spokojenost se může dupáním do podlahy.

Jenomže to konec nebyl. Rozžalo se bílé světlo - tak zvaný pracák - a děti si mohly s loutkami pohrát, pohladit, zaňufat a zaštěkat.

A pak byl konec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám