Hlavní obsah

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě uvede původní hru z Hlučínska

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedávnou minulost hlučínského kraje připomene původní česká hra Za vodou (Dokud nás smrt...). Hra o jímavém příběhu lásky, který je zasažen neúprosným děním válečných let, vychází z reálných osudů obyvatel Hlučínska. Autorem tohoto syrového antiwesternu z Prajzké je David Jařab.

Foto: Martin Popelář, NDM

Z inscenace Za vodou ( Dokud nás smrt...) v Divadle Antonína Dvořáka: Ivan Dejmal, Petr Houska , Tereza Richterová

Článek

Děj hry Za vodou (Dokud nás smrt...) přivádí diváka na Hlučínsko, které je v předválečném období druhé světové války odtrženo od Československa a stává se součástí Německé říše. Hlučíňané musí narukovat do wehrmachtu. Na pozadí těchto událostí se odehrává jímavý příběh lásky, která je zasažena nevyhnutelností osudu.

„Podtitul hry to v sobě nese velmi přesně - Dokud nás smrt... Ta slova zaklínají k jisté nevyhnutelnosti životního rozhodnutí dvou lidí strávit společný život. Nepochopitelné je, jak toto směřování bylo bezezbytku naplněno, přestože všechny následující události oba dva nestále rozdělovaly. Hra zachycuje vnitřní propast lidí, kteří měli spolu zůstat, ale dějinná rozhodnutí jim v tom bránila,” uvedl režisér Štěpán Pácl.

Autorem hry je známý divadelní a filmový režisér David Jařab, který scénář napsal speciálně na zakázku Národního divadla moravskoslezského a který trávil část svého dětství v kraji Hlučínska.

„Cítím v posledních letech určitý dluh k tomuto kousku naší republiky a dozrála ve mně potřeba tento dluh nějak splatit. Natočil jsem desítky hodin rozhovorů s pamětníky této oblasti a plně se ponořil do studia její historie. To se pak spojilo s vlastními zážitky, vzpomínkami na vyprávění, která jsem slýchal v dětství,” řekl David Jařab.

„S hudbou Jakuba Kudláče, na scéně Andreje Ďuríka a v kostýmech Daniely Klimešové se divákům představí v hlavních rolích Ivan Dejmal, Tomáš Jirman, Veronika Lazorčáková a Tereza Richtrová. Dále se diváci mohou těšit na Annu Cónovou, Marii Logojdovou a Františka Večeřu,” informovala Marcela Bednaříková, tisková mluvčí a PR NDM.

Česká premiéra původní hry Za vodou (Dokud nás smrt...) je na programu 27. března od 18.30 v Divadle Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám