Hlavní obsah

Divadelní společnost Masopust uvede v Divadle Komedie komorní hru Nic ze mě

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Inscenaci hry Nic ze mě, jejímž autorem je Arne Lygre, uvede 15. března na scéně pražského Divadla Komedie nezávislá divadelní společnost Masopust. Herecky se v režii Viktorie Čermákové představí Bohdana Pavlíková, Luboš Veselý, Miluše Hradská a Miloslav König.

Foto: archiv Masopust

Jednou z protagonistek hry Nic ze mě je herečka Bohdana Pavlíková.

Článek

Komorní drama pro čtyři herce Nic ze mě, které mělo premiéru 18. prosince 2016 ve Studiu Hrdinů, mapuje cestu páru – ženy a mladšího muže – od ráje prvotního setkání přes realitu jejich soužití, do něhož se nemilosrdně prolamuje minulost, až po vyústění celého dramatu na otevřeném moři, plujíc vstříc věčnosti.

Současný text norského autora Arne Lygreho nese rysy skandinávské tvorby posledních let – chladný až surový odstup spojený s hořlavými tématy mezilidských vztahů. Střídmý a přesný styl, díky kterému se sám jazyk, jímž postavy promlouvají, stává nástrojem hledání a zkoumání vlastní identity.

Chirurgicky analytická přesnost ve stavbě textu se ale nevylučuje s hypnotickou lyrikou, vnášenou akcentem na přítomný a žitý okamžik, vzápětí smytý časem, jako zběžně setřená stopa dechu na zrcadle. Tímto tvrdohlavým upozorňováním na dočasnost paradoxně vyniká hluboký spodní proud, jež postavy neúprosně unáší příběhem do situací, které unesou pojmenování tragické.

Nic ze mě je jako plavba lidských bytostí, stále doufajících v milostné vykoupení, řečištěm existenciální úzkosti. Hereckými protagonisty jsou v tomto případě Bohdana Pavlíková, Luboš Veselý, Miluše Hradská a Miloslav König.

Hru, která je uváděna v překladu Karoliny Stehlíkové, režírovala Viktorie Čermáková. Zatímco dramaturgicky inscenaci připravila Tereza Marečková, scéna a kostýmy jsou dílem Zuzany Bambušek Krejzkové. Autorem scénické hudby je Jakub Kudláč.

Další repríza hry Nic ze mě bude uvedena v Divadle Komedie 22. března. Začátky obou představení jsou v 19 hodin.

Masopust

Obecně prospěšná společnost Masopust je nezávislým divadlem, působícím od roku 2008 v oblasti dramaturgické archeologie propojené se současnými tématy a obrazivou režií. Společnost působí v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí, ale nyní, během probíhající rekonstrukce, využívá azyl také v pražském Divadle Komedie.

Reklama

Výběr článků

Načítám