Hlavní obsah

Divadelní inscenace Cesta Emericha Ratha se loučí srpnovou derniérou

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní divadelní inscenace Cesta Emericha Ratha se naposledy „vyhoupne“ na divadelní prkna sálu Dřevník broumovského kláštera. Derniéra hry o česko-německém sportovci a (nejen) broumovském hrdinovi Emerichu Rathovi (1883-1962) odstartuje v pátek 2. srpna v 19 hodin, vstupenky už jsou v prodeji.

Foto: Jakub Šleis

Derniéra inscenace se uskuteční v sále Dřevník, situovaném v zahradě broumovského kláštera.

Článek

Strhující divadelní příběh mapující neuvěřitelný život všestranného sportovce, vegetariána, průkopníka trampingu a olympionika Emericha Ratha alias Šedého vlka vznikl v roce 2018 přímo ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov v režii Petra Lanty.

„Pro mne je každé představení premiéra, jedinečná a neopakovatelná sváteční událost, setkání herců s diváky a postavami dramatu. Emerich Rath okouzlil nejen mne, získal si nás svým životním optimismem, neskutečnou posedlostí sportem, ale i skromností a schopností ostatní nadchnout pro dobré věci. Byl jsem rád, že jsem se během příprav dostal k autentickým archivním materiálům a mohl se tak přiblížit do jeho blízkosti. Mnohdy se mi o něm zdálo, doprovázel jsem ho na jeho dlouhých pochodech a hovořil s ním. Jsem rád, že jsme příběh našeho hrdiny mohli během roku představit stovkám diváků. Silným okamžikem bylo setkání se starým skautem, který po skončení jednoho představení vstal a poděkoval hercům a veřejně se vyznal ze svého obdivu k Rathovi, kterého osobně jako malý kluk poznal. Bohužel z technických důvodů není možné dlouhodobě udržet inscenaci v potřebné kondici, vždyť v ní hrají lidé z různých koutů naší země. Rath s námi ale zůstane navždy, myslím, že někteří začali i více sportovat,“ uvedl režisér a dramaturg Petr Lanta.

V hereckém týmu se spojili profesionálové i amatérští divadelníci z celé republiky: Martin Legerski, Gabriela Pyšná, Kryštof Nohýnek, Zdeňka Brychtová, Petr Haken, Kateřina Vejrostová, Filip Pancner, Lucie Zachovalová, Theresia Anna Hakenová, Anna Hejduková, Jan Táborský, Vojtěch Haken a Zdeněk Zelený. Herce doprovází Sportovní hudební těleso pod vedením kapelníka a skladatele Jana Matáska.

Inscenace vznikla za podpory Jana a Marcely Školníkových, Ministerstva kultury, Královéhradeckého kraje a firmy Dřevoterm s.r.o. Derniéra představení Cesta Emericha Ratha se uskuteční za přispění společnosti FLORES Software s.r.o.

Zájemci si mohou zakoupit vstupenky za 190 / 150 Kč buď na pokladně prohlídkového okruhu v broumovském klášteře, online na webu, nebo přímo na místě.

Cesta Emericha Ratha je druhým představením, které vzniklo přímo pro Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov. Poprvé se takto sešli tvůrci v roce 2014 při vzniku divadelního představení HRA-NIC-e, kde se postava Emericha Ratha objevila také.

Reklama

Výběr článků

Načítám