Hlavní obsah

Díky externím defibrilátorům mohou životy zachraňovat i hasiči nebo policisté

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje pořídila externí defibrilátory. Zachraňovat životy díky nim mohou i hasiči nebo policisté.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Kromě předání přístrojů zařídí krajští záchranáři také školení lidí, kteří budou s defibrilátory pracovat.

Článek

V praxi se běžně stává, že u dopravních nehod či jiných událostí jsou na místě zásahu jako první hasiči nebo policisté, kteří měli možnost dorazit dříve než záchranáři. Právě zástupci těchto složek Integrovaného záchranného systému dostanou nové automatizované externí defibrilátory, které v případě včasného použití mohou pacientům s náhlou zástavou oběhu zachránit život bez neurologických postižení způsobených časovou prodlevou. Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje pořídila 20 kusů těchto přístrojů.

„Karlovarský kraj financoval pořízení přístrojů částkou dva miliony korun. Protože se v rámci výběrového řízení podařilo ušetřit, rozdělíme nakonec více než 20 defibrilátorů pro hasiče a policisty z měst i obcí našeho kraje. Právě oni jsou lidem nablízku často dříve než záchranáři a díky přístroji mohou pomoci člověku v ohrožení života a zvýšit jeho šance na přežití,” uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Kromě předání přístrojů zařídí krajští záchranáři také školení lidí, kteří budou s defibrilátory pracovat. Navíc kraj v budoucnu plánuje pořídit externí defibrilátory například i pro obce, kde by přístroje rozhodně nalezly své uplatnění.

„Výhodou automatizovaného externího defibrilátoru je, že jde o jednoduchý, snadno ovladatelný přístroj, který je po svém spuštění schopen zachránce přesně navést, co má dělat. Sám vyhodnocuje po nalepení elektrod na hrudník, zda výboj podá, nebo zda je třeba stlačovat hrudník. Veškerá oznámení a instrukce jsou samozřejmě v českém jazyce,” vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora. Podle něj řeší záchranáři ročně 200 až 300 případů náhlé zástavy oběhu.

Kromě dvaceti automatizovaných externích defibrilátorů záchranka zakoupila také jeden cvičný přístroj, jenž poslouží k proškolení takzvaných „first responderů”, tedy těch, kteří budou defibrilátory využívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám