Hlavní obsah

Deset režisérů natočí jeden film, společným jmenovatelem bude Plzeň

Novinky, Roman Forst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový je záměr projektu Plzeňský film, který je v Česku ojedinělý a nemá v podobném rozsahu obdobu. Na ploše celovečerního snímku tak vznikne přibližně deset krátkých epizod, jejichž společným jmenovatelem bude Plzeň. Každého příběhu se ujme jiný režisér.

Foto: Plzeňský film

Plzeň má jen Discopříběh, pomozte nám to změnit...

Článek

Myšlenka Plzeňského filmu je už rok stará a za tu dobu se organizátorům podařilo natočit spot, uvedený na festivalu Finále, navázat spolupráci s filmovou společností, která natočila první český stereoskopický film V peřinách, a podpořit Plzeň v jejím úspěšném boji o EHMK 2015.

"Plzeň je příjemné město, mám ji jako druhý domov. Natočil jsem tu jeden ze svých filmů a s plzeňskými filmaři spolupracoval na střihu dalších dvou," odpovídá autor řady oceněných krátkých filmů Vladimír Franče na otázku, proč se projektu účastní.

"Jako člověka, který pracuje s herci, obrazy a slovy, mě film zajímá, protože je to umění, které tyto prvky spojuje. Těším se na to, že tu budu moci všechny své dosavadní zkušenosti zúročit," dodává divadelní režisér a herec Vilém Dubnička.

Soutěž o náměty vrcholí

Zatím se sešlo na 50 námětů. Soutěž probíhá už půl roku a 30. 11. bude mít uzávěrku, takže zájemci stále ještě mohou posílat svoje příběhy na adresu produkce@plzenskyfilm.cz. Podle tvůrců je podmínkou, aby se nějakým způsobem dotkly Plzně, jejího génia loci.

Film nemusí stát 20 milionů, aby mohl jít do kina

Rozpočet Plzeňského filmu by podle autorů neměl přesáhnout tři miliony korun. Ty chtějí sehnat především od sponzorů a kulturních grantů, v jednom z nich se film dostal do finálového kola a nyní bojuje o hlasy lidí. Projekt má číslo 9 a podle tvůrců ho můžete podpořit dárcovskou sms nebo na internetu.

"Budeme rádi za každý hlas, který našemu projektu věnujete," dodávají filmaři.

Plzeňský film by měl mít premiéru v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám