Hlavní obsah

Derniéra výstavy Proměny Brna v galerii Celnice

Novinky, Petra Svobodová

O nadcházejícím víkendu končí návštěvnicky úspěšná výstava Proměny Brna aneb 13 pohledů objektivem času v komorní galerii Celnice v areálu brněnské Vily Löw-Beer. Výstavou zájemce v neděli 26. března od 15 hodin při komentované prohlídce provede kurátor výstavy PhDr. Jaromír Hanák.

Foto: Muzeum Brněnska

J. Hanák na vernisáži výstavy Proměny Brna

Článek

Výstava přibližuje proměny některých míst v Brně v uplynulých sto dvaceti až sto padesáti letech, a to prostřednictvím historických a současných fotografií. Exponáty dobové fotografické techniky zapůjčené ze sbírek Technického muzea v Brně dokládají, jak obtížné bylo před sto lety pořizovat fotografie. Návštěvníci si však snadno mohou svým chytrým telefonem pořídit „selfíčko“ na památku v připraveném zimním fotokoutku.

Autor výstavy - historik, spisovatel a brněnský patriot – PhDr. Jaromír Hanák podotýká: „Jde opravdu jen o některé proměny, výstava si neklade ambice poskytnout na omezeném prostoru jejich vyčerpávající výčet či obraz. Přesto věřím, že i těch několik příkladů návštěvníky – ať už dočasné, dlouholeté či snad celoživotní obyvatele města – uspokojí.“

O víkendu využijte také poslední možnost zapojit se do soutěže k výstavě. Pokud správně zodpovíte šest otázek týkajících se proměn Brna, máte šanci vyhrát jeden ze tří knižních balíčků. Ceny pro vítěze si můžete prohlédnout přímo na výstavě. Soutěž probíhá do 26. března do 15:00, vítězové budou vylosováni po komentované prohlídce. Komentovaná prohlídka je zdarma, rezervace není nutná.

Muzeum Brněnska vydalo publikaci Proměny Brna, která přináší další informace o místech představených na výstavě. Publikaci lze za 39 Kč zakoupit v kavárně Celnice a na pokladně Vily Löw-Beer.

Vila Löw-Beer v Brně je nejmladší pobočkou Muzea Brněnska, které dále spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě a Památník Mohyla míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám