Hlavní obsah

Den řemesel v Chanovicích každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Co nabídne letošní 17. ročník?

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sobotu 6. července připravilo Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech s Obcí Chanovice a za spolupráce několika místních spolků již 17. ročník tradiční akce Den řemesel v Chanovicích, který bude probíhat od 10 do 17 hodin v zámeckém areálu a ve skanzenu. Srdečně zvána je široká veřejnost.

Foto: ilustrační foto Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech

Den řemesel v Chanovicích každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Co nabídne letošní 17. ročník?

Článek

Den řemesel je pořádán k uctění pracovitých předků a současných šikovných lidí kolem nás.

Těšit se můžete na řemeslné dílny Nositelů tradice lidových řemesel, dílny řemeslníků z Plzeňského kraje, prodejce tradičních rukodělných výrobků, kulinářské speciality, vystoupení šermířů a tanečnic, loutkové divadlo, produkce dvou hudebních uskupení, výstavy.

Klatovské muzeum, pověřené odborné regionální pracoviště tradiční lidové kultury pro Plzeňský kraj, pozvalo na letošní ročník 19 řemeslných dílen z Plzeňského kraje. Většina z nich se již chanovické přehlídky zúčastnila a předvedla své umění a dovednosti přítomným návštěvníkům.

Jejich řemeslnou prezentaci doplní 19 Nositelů tradice lidových řemesel z celé České republiky. Jedná se o řemeslníky, které od roku 2001 oceňuje ministr kultury ČR uvedeným titulem za vynikající zvládnutí řemeslné technologie, výraznou prezentační činnost i předávání zkušeností svým nástupcům. Návštěvnost této významné akce tradiční lidové kultury se pohybovala v uplynulých letech mezi 2 500 až 5 000 zájemci.

Hlavní program

Celý den bude ve znamení předvádění tradičních českých rukodělných řemesel spojený s trhem. Těšit se můžete na kováře, tkalce, řezbáře, košíkáře, perníkáře, šperkaře, truhláře, přadleny, kameníky, skláře, zbrojíře, tesaře, cukráře, hrnčíře, keramiky, sekerníky, pivovarníky, kuchaře, soukeníky, hračkáře a další.

Doprovodný program

9.45 - Povolení jarmarku a zahájení akce (hospodářský zámecký dvůr)

10.00 - Zahájení výstavy Obrazy, Valentin Horba a Josef Duspiva (Konírna, zámecký dvůr)

10.15 - Vystoupí šermířská skupina Korbel a Skupina historického tance Mericia z Domažlic (zámecký dvůr)

11.15 - Tyjátr Horažďovice – loutkové představení pro děti Vodníkova Hanička (stodola - tělocvična)

12.30 - Vystoupí šermířská skupina Korbel a Skupina historického tance Mericia

13.30 - Tyjátr Horažďovice – loutkové představení pro děti Tři zlaté vlasy děda Vševěda

16.30 - Vystoupí šermířská skupina Korbel a Skupina historického tance Mericia

18.00 - Ukončení Dne řemesel 2019.

Průběžně po celý den bude hrát u zámku hudební skupina Nektar Boys. Šermířská skupina bude před zámkem předvádět ukázky užití zbraní. Od 12.00 do 16.00 hodin budou hrát ve skanzenu Strakoničtí dudáci. Chybět nebude ani ochutnávka regionálních piv.

Na zámku budou otevřeny aktuální výstavy z programu 25. ročníku Kulturního léta: Když jsem šel z hub. Dále budou otevřeny stálé expozice: Galerie Nositelů tradice lidových řemesel a Expozice lidových řemesel Pošumaví (skanzen).

Další nabídka pro děti

V zámeckém areálu bude připravena tvořivá a hravá dílna pro děti, v zámeckém parku bude k dispozici lanové centrum.

Den řemesel pořádají společně Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech a Obec Chanovice za podpory: ZŠ a MŠ v Chanovicích, Spolku Panoráma, Vlastivědné společnosti REGIO v Klatovech, Sboru dobrovolných hasičů Chanovice, přátel obce a dobrovolníků z řad občanů v obci.

Vstupné na akci je 100 Kč, děti do výšky 130 cm mají vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám