Hlavní obsah

Den otevřených dveří v obecně prospěšné organizaci CEDR Pardubice

Novinky, Michal Chlumský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezisková organizace CEDR Pardubice, která pomáhá lidem s duševním onemocněním, uspořádala 27. května Den otevřených dveří. Návštěvníci tak mohli nahlédnout do prostor sociálně terapeutických dílen a vyzkoušet si různé rukodělné aktivity, kterými se klienti organizace zabývají.

Foto: Michal Chlumský
Článek

Odborní pracovníci CEDRu zároveň podali všem zvídavým hostům informace o problematice duševních nemocí. Smyslem činnosti organizace je totiž také změna pohledu naší společnosti na osoby s duševním onemocněním a celková osvěta o tématu, které je bohužel stále zatíženo mnoha mylnými předsudky. Čím vším se tedy CEDR zabývá a jak pomáhá svým klientům? 

Jednou z klíčových aktivit, směřovaných ke klientům, je zřízení sociálně terapeutických dílen. „Pro naše klienty máme připravenou pestrou škálu programů, z nichž si každý může dle svého uvážení vybrat ten, který jej nejvíce zajímá. Vždy respektujeme osobnost klienta, jeho specifické dovednosti a touhu pro zapojení. Kromě samotné práce je smyslem terapie také strávení svého dne v kolektivu dalších lidí. Osobní kontakt, možnost popovídat si, společné tvoření, sdílení radosti z úspěchu, to vše přispívá ke zlepšení duševního zdraví všech klientů,“ vysvětlila Jana Otradovská, vedoucí rehabilitace. 

V sociálně terapeutických dílnách si tak klienti mohou vyzkoušet nácvik praktických dovedností zaměřených na komunikaci, jednoduchou administrativu, jednání s druhými lidmi nebo práci na počítači. Dílny nabízí i zapojení do uměleckých a rukodělných aktivit jako je výroba keramiky, svíček, bižuterie a dekorativních předmětů, pletení košíků z pedigu nebo práce na tkalcovském stavu.

Všechny tyto činnosti pak u klientů prohlubují pracovní návyky a zlepšují jejich dovednosti využitelné na trhu práce. Práce v dílnách je pro klienty velmi poutavou činností, často tak přicházejí i s vlastními kreativními nápady, jako například stavění různých modelů z papíru.

Zmíněné zvyšování dovedností v práci na počítači probíhá v nově vybavené počítačové učebně, jejíž vznik podpořil Pardubický kraj a firmy EXPERIA GROUP a Elektrárny Opatovice v rámci tradiční dobročinné aktivity Burza filantropie, pořádané Koalicí nevládek Pardubicka.

Obecně prospěšné společnosti CEDR však může pomoci i široká veřejnost a to například nákupem výrobků z chráněných dílen CEDRu, které lze nalézt na webu organizace www.cedrops.cz v sekci e-shop. Dobrou věc tak lze podpořit jednoduše z pohodlí domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám