Hlavní obsah

Den otevřených dveří na orlickoústecké "umprumce" představil vybavení učeben a dílen

Novinky, Stanislava Dvořáková

V pondělí 21. října Střední škola uměleckoprůmyslová v Ústí nad Orlicí umožnila v rámci Dne otevřených dveří prohlídku areálu školy včetně jednotlivých učeben a specializovaných dílen.

Foto: Stanislava Dvořáková

Den otevřených dveří na SŠUP v Ústí nad Orlicí byl zahájen všeobecnými informacemi o učebních oborech a možnostech přijetí k jejich studiu.

Článek

Po celý den od 8 do 17 hodin mohli zájemci přicházet a seznámit se s chodem školy. I když je SŠUP na veřejnosti známá svými výsledky zásluhou četných výstav maturitních prací a oceněnými modely na mezinárodní soutěži Módní linie mladých v Prešově, podívat se za dveře, kde a jak tyto práce vznikají, je lákavou nabídkou pro celé rodiny a mladé zájemce o toto studium.

Na uvítanou byly v jedné ze tříd instalovány práce jednotlivých studijních oborů s možností informací o všem, co koho zajímalo. Poté se z připravené skupiny studentů každého zájemce ujala dvojice, s jejímž doprovodem a komentářem nastala prohlídka areálu.

Základem většiny oborů je zvládnutí výpočetní techniky. Škola má pět specializovaných učeben s nejvyšší úrovní grafických pracovišť, které jsou určeny pro práci v grafických programech Adobe Creative Suite 6. Studenti jsou zde připravováni na fotografování pro noviny, úpravu fotografií, tvorbu velkých plakátů, úpravu počítačových programů a další odborné počítačové operace.

Součástí vybavení školy je vlastní DTP studio, kde jsou k dispozici pro studenty i veřejnost velkoplošná tisková zařízení plotr Canon, dále kopírování a skenování. Pro žáky a pedagogy jsou navíc k dispozici tři multifunkční stroje Konica Minolta.

Pro nejmladší obor na škole, užitá fotografie a média, jsou vybudovány specializovaná pracoviště, a to fotoateliéry, kde se studenti učí pracovat s nejmodernějšími digitálními zrcadlovkami. Jejich součástí je také fotokomora. Z tohoto nového oboru vyšli v letošním roce první maturanti.

Pro praktickou výuku je určena oděvní dílna vybavená základními šicími stroji včetně speciálních, např. dírkovací, obnitkovací, který látku sešije a obnitkuje řetízkovým stehem a další. Závěrečným úkolem pro praktickou maturitní zkoušku oboru designu oděvů je na základě osobní inspirace vytvoření návrhu a střihové dokumentace a následné vlastní ušití modelu. Důkazem, že i chlapci jsou v tomto oboru úspěšní, je model Esperanto maturanta Františka Macháčka, který s ním získal 2. místo na mezinárodní soutěži Módní linie mladých v Prešově.

Další specializovaná dílna slouží pro obor textilního a interiérového designu, kde zvládnutím techniky patchworku, malby na hedvábí, modrotisku a tkaní je vytvářena konečná estetická úprava místnosti vhodnými barvami a materiály potahů, koberců, povlečení či polštářů.

V areálu se ještě nacházejí tkalcovské dílny vybavené mechanickými i ručními stavy a dílny pro odborný výcvik strojařských oborů.

Pro výuku tělesné výchovy slouží sportovní hala v areálu školy včetně posilovny a venkovního hřiště. Stravování je zajištěno ve vlastním moderním stravovacím zařízení. Do areálu školy patří také Domov mládeže s kapacitou 190 lůžek.

Pro zájemce, kteří nestihli dva říjnové termíny, je ještě připraven Den otevřených dveří na úterý 19. listopadu a pátek 13. prosince, vždy od 8 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám