Hlavní obsah

Děčínští tamaríni mají zlatě chlupaté pacičky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V děčínské zoo se činí, po nedávno představené trpasličí sépii se můžete přijít podívat na roztomilý přírůstek. Zahrada získala od soukromého chovatele chovný pár jihoamerického tamarína žlutorukého. Jeho nožičky vypadají, jakoby si na ně navlékl žlutého chlupatého pavouka. Přesvědčte se sami.

Foto: zoo Děčín

drápkatá opička tamarín žlutoruký

Článek

„Jméno odpovídá  vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková.

Výborní skokani, na zem téměř neslézají

Tamaríni žlutorucí jsou denní opice. Den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídkakdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvacetimetrové výšky. Krmí se nejrůznější ovocem, zeleninou, oříšky, sladší smůlou stromů a hmyzem.

„Žijí v rodinných tlupách, kde základ tvoří rodičovský pár. O mláďata se stará samec nebo starší mláďata, matka je dostává pouze na kojení. Nejčastěji se rodí dvojčata a narozené mládě váží pouhých 45 gramů,“ doplnila mluvčí zoo.

Tamaríny žlutoruké najdete v expozici drápkatých opiček, společnost jim dělají kosmani zakrslí.

Reklama

Výběr článků

Načítám