Hlavní obsah

Dasha a Epoque Quartet přivezli do Broumova Stinga, Cole Portera i hudbu z Titaniku

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vyprodaném sále Dřevník v broumovském klášteře ve středu 1. května vystoupila zpěvačka Dasha a smyčcové kvarteto Epoque Quartet. Festivalová ouvertura symbolicky zahájila sérii deseti koncertů, kterou v létě nabídne festival klasické hudby Za poklady Broumovska.

Foto: Jakub Šleis
Článek

Benefiční koncert, jehož výtěžek putuje na podporu 14. ročníku festivalu Za poklady Broumovska, zahájila multižánrová čtveřice Epoque Quartet.

„Jsme moc rádi, že se po dvaceti letech naší hudební existence konečně dostáváme do Broumova,“ uvedl violoncellista Vít Petrášek, k jehož slovům se o chvíli později přidala i Dasha: „Jsem velmi ráda, že mohu být opět v Broumově, velmi jsem si užívala cestu sem. Ve vašem regionu vždy vystupuji v zajímavém složení, dnes je mi ctí, že vás provedu večerem se skvělými Epoque Quartet…“

Během více než hodinového hudebního „výletu“ zavedli interpreti posluchače na palubu Titaniku s irskou písní Gaelic Storm, do muzikálových melodií amerického skladatele Cole Portera či Leonarda Bernsteina a nechyběl ani hit anglického hudebníka Stinga Fields of Gold.

„Festivalová ouvertura je mírným vybočením z programového obsahu festivalu klasické hudby. Progresivnější dramaturgii koncertu jsme si mohli dovolit i díky místu konání, koncert se jako jediný nekonal v kostele, ale v moderním sále se špičkovou akustikou. Dasha i Epoque Quartet dokázali, i podle reakcí publika, že umí strhnout pozornost, koncert plynul ve velmi přátelské atmosféře a byl jistě milou pozvánkou na festival,“ zhodnotila večer ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

Nad 14. ročníkem festivalu převzal záštitu ministr kultury ČR Antonín Staněk, kardinál Dominik Duka a víceletou záštitu převzal Královéhradecký kraj. Hlavními partnery festivalu jsou Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, město Broumov a MND. Významnými partnery jsou Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Raiffeisen Leasing, Kasper a Wikow. Partnery festivalu jsou Královéhradecká diecéze a místní farnosti, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Agentura pro rozvoj Broumovska, Podnikatelský klub Broumovska, Region Broumovsko, Rakouské kulturní fórum, P-Transport, Clarina, Petrof, Penzion Jízdárna Hejtmánkovice a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám