Hlavní obsah

Další z pravidelných cvičení leteckých záchranářů proběhlo v Ostravě

Novinky, Jakub Romba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacient v nepřístupném terénu, zpravidla ve vážném stavu, kterého je třeba rychle a šetrně evakuovat z místa události. Tak zní indikace zásahu záchrany v podvěsu pod vrtulníkem. Ta je využívána u pacientů, ke kterým se sanitka dostane jen velmi obtížně či vůbec a s velkou časovou prodlevou.

Foto: PhDr. Lukáš Humpl
Článek

Jedno z pravidelných cvičení, kdy záchranáři trénují tyto speciální činnosti, proběhlo ve čtvrtek 7. dubna v Ostravě-Hošťálkovicích. Na břehu řeky Odry se setkali letečtí záchranáři Zdravotnické záchranné služby MS kraje, a to spolu s piloty DSA, a. s. a horskými záchranáři HS Beskydy.

„Záchranáři nejprve cvičili slanění z mostu. Později následovalo již ostré slaňování z vrtulníku na travnatou plochu. Nakonec specialisté LZS trénovali slanění přímo na lávku přes řeku,” upřesnil průběh výcviku tiskový mluvčí ZZS MSK PhDr. Lukáš Humpl.

Celá záchrana na laně pod vrtulníkem vyžaduje vysokou profesionalitu, koncentraci a odbornou připravenost celé posádky. Protože k takovýmto zásahům dochází jen několikrát do roka, je pravidelný výcvik zcela nezbytnou součástí vzdělávání leteckých záchranářů. „Skutečný zásah totiž musí proběhnout zcela profesionálně, rychle a zároveň bezpečně pro zachraňovaného pacienta,” dodal Lukáš Humpl. 

Naostro v Beskydech před týdnem

K poslednímu zásahu s využitím práce v podvěsu byla posádka LZS Ostrava volána v sobotu 2. dubna.

V zasněženém těžko přístupném svahu Lysé Hory byl nalezen muž s poruchou vědomí. Rychlý a profesionální zásah tehdy muži zachránil život. Vrtulník jej z místa bezpečně evakuoval a po ošetření transportoval do Fakultní nemocnice v Ostravě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám