Hlavní obsah

Další uhynutá divoká prasata likvidovali hasiči

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těla sedmi uhynulých divokých prasat v katastru obcí Hvozdná a Lužkovice na Zlínsku likvidovali ve středu 5. července profesionální hasiči z centrální stanice Zlín.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.
Článek

„O nálezu dvou uhynulých zvířat poblíž zlínské městské části Lužkovice jsme se dozvěděli dnes na tísňové lince v 07:57 hodin. Na místo jsme vyslali profesionální hasiče z centrální stanice Zlín. V průběhu zásahu byli hasiči informováni pracovníky veterinární správy o nálezu dalších uhynulých divočáků u obce Hvozdná a poblíž střelnice Kostelec. Celkem se jednalo o sedm prasat, z nichž některé mršiny už byly ve značném stádiu rozkladu,“ sdělil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje Libor Netopil.

V 12:25 hodin vyjeli zlínští hasiči znovu k místu dalšího nálezu u Zlína-Lužkovic. Tentokrát museli uhynulého divočáka po uložení do přepravného pytle vytáhnout navijákem terénního vozidla z koryta lesního potoka.

„Obdobných zásahů provedli zlínští hasiči, kteří jsou zatím jako jediní předurčeni k těmto zásahům, od začátku tohoto měsíce už pět. První události tohoto typu se objevily už minulý měsíc. Oblast, ve které k událostem dochází, je ohraničena městskými částmi Zlín-Lužkovice, Zlín-Příluky a obcí Hvozdná. Mimo tuto oblast profesionální hasiči zatím žádné zásahy neevidují,“ poznamenal mluvčí hasičů.

Podle aktuální situace a dohody s pracovníky krajské veterinární správy jsou předurčení hasiči zlínské centrální stanice povoláváni jen ve výjimečných případech, kdy není možno odstranit uhynulou zvěř silami a prostředky státní veterinární správy ve spolupráci s obcemi, mysliveckými sdruženími a asanačními firmami. 

Profesionální hasiči pouze svážejí kusy těžké zvěře z obtížně přístupného terénu k nejbližší zpevněné komunikaci, kde je předávají asanační firmě. Dekontaminaci hasiči provádějí pouze u povrchu převáženého pytle, v odůvodněných případech i na místě nálezu,“ vysvětlil Libor Netopil. 

Reklama

Výběr článků

Načítám