Hlavní obsah

Dahab = zlato, a to nejen v názvu vesnice, ale zejména životem pod hladinou

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní oblast Sinaje nabízí pro potápěče a šnorchlaře spoustu atraktivních lokalit, krom nejjižnějšího okolí města Sharm El Sheikh s blízkou rezervací mysu Ras Mohamed je to především povětrnostně klidné okolí Dahabu.

Foto: Petr Hejna

pod sebou útes, za pláží Sinaj

Článek

Bývalá rybářská vesnice Dahab nese svůj název po drahocenném kovu. Její orientální kolorit vynikne zejména po setmění.

Je zde mnoho potápěčských center, v některých z nich dlouhá léta pracují a lidé z naší vlasti. Nicméně až směšně působí desítky „žabích mužů“, kteří si zaplatí krátkou instruktáž do potápění, jak se plácají ve vyhrazené mělčině u Lighthouse v Dahabu, nebo které vysazují auta u mola v Hapy Life Village. Jejich dotek útesem končí nafocením v potápěčské výzbroji. Některým tato zkušenost otevře dveře do podmořského světa, skromnější se spokojí se šnorchlováním, ke kterému stačí ploutve, šnorchl a maska.

Pro pořízení kvalitních záběrů nestačí jen pouzdro na mobil, tablet nebo laciný fotoaparát, základ je nafotografovat či nafilmovat rybu „tváří v tvář“, pohled od hladiny ke dnu, který si domů odváží 90 procent turistů, mnoho nevypoví. Ideální je použít dlouhý stativ monopod, ploutve jsou nezbytností pro rychlé ponoření ke dnu. Pak i běžný občasný návštěvník může pořídí snímky, kterým se lze doma pochlubit. Filmové záběry nejsou tak klidné, jako při pořizování ve větší hloubce, kde potápěč není zmítán vlnami (oproti letoviskům v okolí Marsa Alam je zde moře však díky poloze v Akabském zálivu a hradbě hor nesrovnatelně klidnější).

Nejkrásnější pláž je proto Hapy Life Village, kde přístup na korálový útes umožňuje krátké molo, a jen pár stovek metrů od moře se tyčí skaliska Sinaje. Jsou zde přímo známé potápěčské lokality Golden Blocks a Three Pools. Blízká setkání s klauny, murénou, ropušnicí, hadovcem, ostenci, ještěrohlavci, bradáči, perutýny, pomci, havýši a jinou oploutvenou havětí nikdy neomrzí.

Šnorchlování na HLV: VIDEO 1 * VIDEO 2 * VIDEO 3 * VIDEO 4

Spoustu korálů a větších ryb nabízí Islands v Dahabu, zde je však trvalo mnohem větrněji, a proto lze zde spatřit mnoho surfařů s tažnými padáky (kitesurfing). 

Cestovní kanceláře nabízejí výlety do oáz (na čtyřkolkách i velbloudech) i s možným posezením u beduínů. Kdo chce poznat skutečnou krásu hor, tomu lze doporučit pěší vycházku. Z Hapy Life Village je to jen 30 minut do oázy v údolí Wadi Quanai, z Dahabu je třeba dopravu řešit některou z uvedených možností.

Podobně není od věci se osobně spřátelit s místními obyvateli, žijícími v pro Evropany až nepochopitelné chudobě. Děti beduínů, původních obyvatel Sinaje, se často courají po plážích kolem hotelů a nabízejí ručně vyrobené suvenýry, mezi nejhezčí patří dřevěné sošky velbloudů. Jak vypadá atmosféra v prostém domku bez vody a elektřiny, a přesto plná úsměvů, napoví video.

Jak se říká - kdo se bojí, nesmí do lesa, a kdo miluje Rudé moře, panorama a zelené poklady hor, ten se zdravou úvahou rád využije perfektní služby místních hotelů s přátelským personálem. Mnoho lidí z různých evropských států se sem rádo vrací, a tato internacionální komunita těžce nese, jak zbytečně klesá počet návštěvníků na hotelích, bez nichž je život pro místní obyvatele stále těžší. Statistiky jasně deklarují, že smrtelná rizika udeří zcela jinde, a tma, jak tomu bývá, nejednou číhá přímo pod svícnem zdánlivého bezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám