Hlavní obsah

Cyklus Opočno hudební vrcholí koncertem Ireny Chřibkové a Marka Zvolánka

Novinky, Dana Ehlová

Opočno, rodiště světoznámého malíře Františka Kupky, žije nejen výtvarným uměním, ale také krásnou hudbou. Důstojnou tečkou za "hlavní šňůrou" cyklu Opočno hudební 2015 bude koncert Ireny Chřibkové (varhany) a Marka Zvolánka (trubka), který se uskuteční 11. září v Mariánském kostelíku.

Foto: Dana Ehlová

Koncert cyklu Opočno hudební s Irenou Chřibkovou (varhany) a Markem Zvolánkem (trubka) se uskuteční 11. září.

Článek

Letošní koncerty cyklu Opočno hudební opět přesvědčily pořadatele z Opočenské besedy, že hudba má v tomto městě své pevné místo. Ve společnosti špičkových interpretů mnohdy zažívali hudební příznivci neopakovatelné večery a ani tentokrát by tomu nemělo být jinak.

Mariánském kostelíku se 11. září představí Irena Chřibková, ředitelka kůru baziliky sv. Jakuba v Praze, která studovala varhany na kroměřížské konzervatoři, pražské AMU i ve Francii u Susan Landale.      

Její koncertní kariéru odstartovaly úspěchy v několika interpretačních soutěžích. Na sólových varhanních recitálech vystoupila ve všech zemích Evropy, Japonsku, Izraeli i USA a odborná kritika oceňuje její virtuozitu, barevnou až plastickou hru s rejstříky.  

Skladby Bacha, Corelliho a dalších velikánů 17. a 18. století zahraje spolu s Markem Zvolánkem, členem souboru deseti nejlepších trumpetistů světa, který se zdejším hudebním fanouškům představil už v září 2014 s ansámblem Czech Brass v rámci úvodního koncertu Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka.  

Krátce před loňským vystoupením o svých začátcích Marek Zvolánek prozradil: „Na trubku jsem začal hrát v sedmi letech a nějak jsem už tehdy zjistil, že patříme k sobě.” Dále podotkl: „Pak už měla v rukou vše moje babička. To byla šedá eminence mých začátků až do mých osmnácti let.” 

Marek Zvolánek se stal již v 18 letech členem České filharmonie, vystoupil na významných podiích (Pražské jaro, Smetanova Litomyšl) a jako sólista s mnoha českými i zahraničními orchestry.

O tom, jak se cítí ve vybrané společnosti nejlepších trumpetistů světa, řekl: „Je pěkné si říci s kolegy z ciziny všechny možné poznatky z branže a vzájemně se poslouchat.”   

V současné době působí Marek Zvolánek jako sólo-trumpetista Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Od roku 2001 hraje exkluzivně na nástroj světoznámého rakouského výrobce Schagerl Music Instruments.        

Koncert Ireny Chřibkové a Marka Zvolánka začíná v 19.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám