Hlavní obsah

Cyklus Opočno hudební pokračoval koncertem hornistky Kateřiny Javůrkové a varhaníka Pavla Svobody

Novinky, Dana Ehlová

Na programu cyklu Opočno hudební 2014, který pořádá Opočenská beseda, jsou již tradičně koncerty z oblasti klasické hudby. Tentokrát se však posluchači dočkají i jazzu nebo tradicionálů z oblasti romské nebo židovské hudby.

Foto: Archiv Pavla Svobody

Hornistka Kateřina Javůrková a varhaník Pavel Svoboda v Mariánském kostelíku v Opočně.

Článek

Setkání s krásou, duchem a uměním hodným toho slova, a v neposlední řadě s přáteli s cílem „sdružovat občany ku společenskému soužití“ - tak charakterizuje pořadatel Opočenská beseda cyklus Opočno hudební. V v pátek 11. července se tato slova do puntíku vyplnila.

V Mariánském kostelíku v Opočně totiž vystoupili dva laureáti mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro 2013 - hornistka Kateřina Javůrková a varhaník Pavel Svoboda, kteří začali spolupracovat právě po úspěchu na tomto prestižním pražském klání.  

Už úvodní skladba Koncert D dur pro lesní roh a varhany Gorga Philippa Telemanna dala tušit, že spojení lesního rohu a varhan, umocněné uměním obou mladých hudebníků přinese posluchačům mimořádný zážitek.

Ten byl navíc podpořen i zajímavým komentářem obou protagonistů k jednotlivým částem programu. V něm zaznělo například Preludium in D Dietricha Buxtehudea, dále skladby Johanna Sebastina Bacha, mezi nimiž nechyběly Suita d moll BWV 1008, Preludium G dur BWV 568 nebo Fuga g moll BWV 578 - dokonce v dvojím provedení.

Druhou část vystoupení hornistky Kateřiny Javůrkové a varhaníka Pavla Svobody v Mariánském kostelíku v Opočně vyplnila díla Oliviera Messiaena, Leoše Janáčka a Emanuela Kauckého.

Když utichl závěrečný dlouhotrvající závěrečný potlesk, zaznělo z úst hlavního pořadatele cyklu Ivo Kašpara nejen poděkování oběma umělcům, ale také již tradiční: „A vypravujete o nás!“. Z ohlasů návštěvníků koncertu se dalo tušit, že jeho slova nezůstanou po vystoupení dvou laureátů Pražského jara 2013 bez odezvy.   

Cyklus Opočno hudební pokračuje již 25. července, kdy se posluchači dočkají zajímavého vybočení z tradičního programu v podobě koncertu uskupení Transitus Irregularis, v jehož vystoupeních se potkávají světy ponejvíce barokní a jazzové hudby.

Na srpen pak připravila Opočenská beseda také dvě akce. Osmého vystoupí v Mariánském kostelíku Stamicovo kvarteto se skladbami Dvořáka a Smetany, 22. srpna se v Obrazárně zámku v Opočně uskuteční koncert Smetanova tria k Roku české hudby a na programu budou díla Vítězslava Nováka, Josefa Suka a Bedřicha Smetany.

Tím ovšem Opočno hudební 2014 nekončí. Další koncerty jsou připraveny na září a prosinec a představí se na nich soubor Bardolino a Rychnovský chrámový sbor s orchestrem.  

Reklama

Výběr článků

Načítám