Hlavní obsah

Čtyři brněnské vily se poprvé společně představily

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila Tugendhat, Vila Löw-Beer, Vila Stiassni a Jurkovičova vila se ve čtvrtek 15. ledna poprvé společně prezentovaly na mezinárodním veletrhu turistických možností v regionech Regiontour v Brně na výstavišti. Veletrh potrvá do neděle 18. ledna.

Foto: tiskový servis MMB

Prezentace čtyř brněnských vil na stánku města Brna

Článek

Všechny čtyři brněnské vily prošly v uplynulých letech památkovou obnovou a jsou již otevřeny nebo plánují brzké otevření pro veřejnost.

Na veletrhu Regiontour v Brně se tyto vily poprvé představily dohromady jako nová atraktivní turistická destinace v Brně. Návštěvníci si tak mohou připomenout, že Brno v období první republiky udávalo směr v soudobé architektuře, a to i v oblasti rodinného bydlení.

Secesní vilu Löw-Beer obývali v letech 1913-1939 rodiče Grety Tugendhat, Alfred a Marianna. Alfred vilu koupil i s rozsáhlým pozemkem umístěným ve svahu nad lužáneckým parkem.

V roce 1929 věnoval Alfred Löw-Beer své dceři Gretě horní část pozemku při ulici Černopolní. Greta s manželem Fritzem Tugendhatem si zde nechala postavit rodinný dům od německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe – dnes světoznámou Vilu Tugendhat, zapsanou na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Greta Tugendhatová se mj. přátelila s Herminou Stiassni, obě se věnovaly charitativní činnosti v Lize pro lidská práva. Významný brněnský architekt Ernest Wiesner vyprojektoval na konci 20. let 20. století pro rodinu Stiassni dům v Pisárkách ve funkcionalistickém stylu, v Brně známou Vládní vilu. Čtyřlístek vil doplňuje v Žabovřeskách Jurkovičova vila z roku 1906, která nadčasovým způsobem spojuje prvky britské a vídeňské moderny s folklórními inspiracemi.

„Jsem ráda, že jsme s kolegy z ostatních institucí našli společnou řeč nejen při spolupráci na odborném poli, ale i v cestoruchových aktivitách,” uvedla ing. arch. Iveta Černá, ředitelka Vily Tugendhat.

Vila Tugendhat, Vila Stiasnni a Jurkovičova vila jsou veřejnosti přístupné, Vila Löw-Beer otevře v polovině letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám