Hlavní obsah

Čtvrtý koncert Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka je věnován sborovému umění

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klášterní kostel Narození Páně v Opočně se v neděli 11. října stane poprvé místem konání jednoho z koncertů Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Na čtvrtém pokračování letošního jubilejního ročníku se představí komorní sbor Martinů Voices vedený Lukášem Vasilkem.

Foto: Martinů Voices (archiv)

Na čtvrtém pokračování letošního jubilejního ročníku MHF F.L.Věka se představí komorní sbor Martinů Voices vedený Lukášem Vasilkem.

Článek

Ansámbl Martinů Voices byl založen počátkem roku 2010. Přestože v jeho dramaturgii hraje významnou roli česká hudba, je repertoár sboru alespoň ze dvou třetin zaměřen na vokální tvorbu světovou.

Lukáš Vasilek, sbormistr Martinů Voices, na otázku, zda právě hudba Bohuslava Martinů, jehož osobnost sbor svým názvem připomíná, je základem programu, poznamenal: „Hudba Martinů tvoří důležitou část našeho repertoáru, není to ale jediný autor, kterého zpíváme. Zaměřujeme se na veškerou komorní sborovou hudbu 20. a 21. století, občas s přesahem do renesance a romantismu. Sborové dílo Bohuslava Martinů patří k tomu nejlepšímu, co v české hudbě pro ansámbl typu Martinů Voices vzniklo, a proto máme jméno tohoto skladatele v názvu.“

Příznivci festivalu a krásné hudby se mohou na úvod koncertu konaného 11. října v Opočně těšit na vícesborovou kompozici Miserere od italského renesančního skladatele Gregoria Allegriho. Zřejmě nejznámější skladba tohoto autora byla zkomponována pro potřeby Sixtinské kaple a využívá zvláštního rozmístění zpěváků po celém chrámovém prostoru. Ve svém závěru pak vrcholí spojením všech hlasů dohromady a rozezněním kostela ze všech stran.  

Vedle dalších autorů nemůže samozřejmě chybět tvorba Bohuslava Martinů, od něhož zazní Pět český madrigalů. Závěr festivalového vystoupení Martinů Voices pak vytvoří spirituály Angličana Michaela Tippeta, původní součást oratoria Dítě naší doby. Pro jejich velký úspěch z nich skladatel později vytvořil samostatný cyklus pojmenovaný Pět černošských spirituálů. Tippettovy aranže, plné harmonických, melodických a rytmických překvapení, jsou díky mimořádnému kompozičnímu vkladu autora povýšeny na svébytné a respektované skladby s velkým uměleckým i myšlenkovým dosahem.  

Sbor Martinů Voices se na hudební scéně objevuje od roku 2010 a účinkuje v České republice i v zahraničí - zejména ve Španělsku. K tomu, jaké zásadní okamžiky v pětileté existenci Martinů Voices nachází, sbormistr Lukáš Vasilek prozradil: „Největší úspěch je to, že se vůbec podařilo sbor založit, že začal fungovat a úspěšně koncertovat. To, že jsme v minulých letech třeba koncertovali na Pražském jaru, vydali samostatné CD u Supraphonu nebo vystoupili s Českou filharmonií, pokládám za nadstavbu, se kterou jsme v začátcích vůbec nepočítali, a která vůbec nemusela přijít.“

Koncert začíná v 19 hodin a jeho součástí bude krátká přednáška PhDr. Petra Koukala, PhD., hlavního organologa Národního památkového ústavu.

Přítomnost tohoto odborníka není náhoda, vždyť právě díky impulsu MHF F. L. Věka a iniciativě jeho uměleckého ředitele Pavla Svobody se v těchto dnech dokončuje generální oprava varhan v Husově sboru v Dobrušce. Další královské nástroje v regionu - jmenujme například varhany v kostele sv. Máří Magdalény v Deštném, dále v kostele sv. Prokopa v Přepychách a také v klášterním kostele Narození Páně v Opočně - však na svoji záchranu či opravu zatím čekají. 

Reklama

Výběr článků

Načítám