Hlavní obsah

Čím imponují ženy Janu Saudkovi – i o tom je nový film Fotograf

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh volně inspirovaný osudy světoznámého českého fotografa Jana Saudka zaznamenává některé dramatické křižovatky života umělce obdařeného nejedním výjimečným talentem, který občas překrývá vášeň a živelnost.

Foto: Archiv divize Bioscop

Karel Roden v roli Jana Saudka "s jednou z jeho žen"

Článek

To vše ho inspirovalo a přineslo slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení, což v každém druhém by vedlo k rozpolcení. Co pro druhé se může jevit jako nepřijatelné, je pro Jana Saudka často právě nejlepší inspirací.

Středobodem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které defilovaly před objektivem jeho fotoaparátu - nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život.

Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů zabydlují mimořádně strhující film oscilující na pomezí hořké komedie, milostné féerie a v závěru filmu i napínavého dramatu.

Vášnivého, zábavného, vtipného, roztomilého i provokujícího geniálního fotografa ztvárnil Karel Roden. Filmovým objevem je představitelka hlavní ženské role, velmi zajímavá Máša Málková. 

„Jana jsem poznala jako člověka nesmírně citlivého, vnitřně bohatého a moudrého a trochu jiného, než jak se prezentuje před veřejností A ten jeho způsob, kterým vystupuje před lidmi, je určitá sebeobrana před světem,” uvedla scenáristka a režisérka Irena Pavlásková.

„Líbilo se mi spojit ty dvě polohy umělce, který má velmi zajímavý život, prožil si své, prošel dvěma totalitami, nacistickou a komunistickou, a přesto zůstal vždycky svůj, nezaprodal se. Zůstal věrný tomu, co jemu se líbí, a dokázal tím oslovit celý svět. Příběh je okořeněn humorem, neboť náš hrdina je smyslem pro humor vrchovatě obdařen. Film poodkrývá tajemství Janovy tvorby, ponořuje se do bizarního a sugestivního světa žen, které ho obklopují,” dodala Pavlásková.

Hrají: Karel Roden, Marie Málková, Vilma Cibulková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil, Marika Procházková, Patrik Děrgel, Jitka Sedláčková, Igor Orozovič, Vanda Konečná, Jenovéfa Boková a další.

Premiéra v kinech proběhne 8. ledna 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám