Hlavní obsah

Čím imponují ženy Janu Saudkovi – i o tom je nový film Fotograf

Novinky, Lenka Žáčková

Příběh volně inspirovaný osudy světoznámého českého fotografa Jana Saudka zaznamenává některé dramatické křižovatky života umělce obdařeného nejedním výjimečným talentem, který občas překrývá vášeň a živelnost.

Foto: Archiv divize Bioscop

Karel Roden v roli Jana Saudka "s jednou z jeho žen"

Článek

To vše ho inspirovalo a přineslo slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení, což v každém druhém by vedlo k rozpolcení. Co pro druhé se může jevit jako nepřijatelné, je pro Jana Saudka často právě nejlepší inspirací.

Středobodem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které defilovaly před objektivem jeho fotoaparátu - nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život.

Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů zabydlují mimořádně strhující film oscilující na pomezí hořké komedie, milostné féerie a v závěru filmu i napínavého dramatu.

Vášnivého, zábavného, vtipného, roztomilého i provokujícího geniálního fotografa ztvárnil Karel Roden. Filmovým objevem je představitelka hlavní ženské role, velmi zajímavá Máša Málková. 

„Jana jsem poznala jako člověka nesmírně citlivého, vnitřně bohatého a moudrého a trochu jiného, než jak se prezentuje před veřejností A ten jeho způsob, kterým vystupuje před lidmi, je určitá sebeobrana před světem,” uvedla scenáristka a režisérka Irena Pavlásková.

„Líbilo se mi spojit ty dvě polohy umělce, který má velmi zajímavý život, prožil si své, prošel dvěma totalitami, nacistickou a komunistickou, a přesto zůstal vždycky svůj, nezaprodal se. Zůstal věrný tomu, co jemu se líbí, a dokázal tím oslovit celý svět. Příběh je okořeněn humorem, neboť náš hrdina je smyslem pro humor vrchovatě obdařen. Film poodkrývá tajemství Janovy tvorby, ponořuje se do bizarního a sugestivního světa žen, které ho obklopují,” dodala Pavlásková.

Hrají: Karel Roden, Marie Málková, Vilma Cibulková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil, Marika Procházková, Patrik Děrgel, Jitka Sedláčková, Igor Orozovič, Vanda Konečná, Jenovéfa Boková a další.

Premiéra v kinech proběhne 8. ledna 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám