Hlavní obsah

Chudenický zámek nabídl netradiční prohlídky s kastelánem, návštěvníky "školila" i uklízečka

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo dorazil v sobotu 24. srpna na mimořádné prohlídky zámku Chudenice s jeho kastelánem, nestačil se divit. Setkal se totiž i s ambiciózní uklízečkou, která návštěvníky mimo jiné seznámila s tím, kolik je na zámku lustrů, koberců a jak se leští historický nábytek.

Foto: ilustrační foto z archivu Ludvíka Pouzy

Chudenický zámek má za sebou netradiční prohlídky zámku s kastelánem

Článek

Návštěvníci si mohli také vyzkoušet život pravého aristokrata.

„Návštěvníkům jsme chtěli během naší prohlídky říci věci, které se běžně nedozví. A tak jsme počítali a zjistili, že na zámku v Chudenicích máme 78,6 metru koberců a že je tu například 174 oken. Některé jsou totiž dvoudílná, jiná mají několik skleněných tabulek. Na zámku máme čtvery kamna - troje v zámecké expozici a jedny jsou v muzeu. Překvapením i pro nás samotné bylo, že v celém zámku je 63 lustrů a je na nich celkem 260 žárovek," prozradila Eva Džumagul Krausová.

Během prohlídek si zahrála na zámeckou uklízečku, která se návštěvníkům mstila za všechna příkoří páchaných na uklízečkách na památkových objektech. „Za trest jsem je učila leštit nábytek, museli vysávat a nebo ometat pavučiny. Prozradili jsme i některé veselé historky s návštěvníky,” dodala Eva Krausová.

Návštěvníci se na zámku dozvěděli také zajímavosti z dějin Chudenic a rodu Czerninů. „Tentokrát jsme Czerniny představili coby milovníky honů, koní a psů a povyprávěli jsme o pověstech a příbězích o pytlácích ve zdejších lesích, které se v Chudenicích stále tradují. Vidět mohli také nejstarší vyobrazení zámku s renesančními štíty, o které zámek přišel během barokní přestavby v roce 1776, ale i dekret Rudolfa II., kterým povýšil Chudenice na městečko, včetně jeho pečetě z roku 1592,” uvedl pověřený správce zámku Ludvík Pouza.

Připomenuta byla také osobnost Josefa Dobrovského, který czerninským dětem pořídil od hraběte Pálffyho z nedalekého Merklína živého oslíka s vozíkem, ale i způsoby dvorní etikety. Během speciální prohlídky s kastelánem, která se na zámku Chudenice konala úplně poprvé, byla vždy vybrána jedna návštěvnice, která si mohla na vlastní kůži vyzkoušet, jaké by to bylo narodit se a žít jako aristokratka.

„Návštěvnici jsme oblékli do kostýmu z dílny Blaženy Votápkové z Klatov a v dámském budoáru se jí u čokolády a zámecké bábovky dvořil mladý šlechtic. Byla to opravdová romantika na konec prohlídky,” dodal správce zámku Ludvík Pouza.

Reklama

Výběr článků

Načítám