Hlavní obsah

Chrlič hasiva i průnikové nálože pomohou hasičům při likvidaci nebezpečných požárů

Novinky, Lenka Hatlapatková

Ostravská společnost VVUÚ zahájila v minulém roce v rámci Programu bezpečnostního výzkumu České republiky 2015–2020 vývoj velkoobjemových chrličů hasiva jako prostředků k ochraně vymezených ploch nebo objektů proti účinkům rozsáhlých plošných požárů.

Foto: Archiv VVUÚ, a.s.
Článek

„Jde o vaky o objemu 1000 litrů speciálního provedení. V případě velkých, plošných požárů, jako jsou například požáry lesních porostů, bude možné chrliče v předstihu rozmístit kolem chráněného objektu nebo prostoru a naplnit je dostatečně dopředu vodou nebo jiným hasivem. Dosáhne-li fronta požáru linie účinného dosahu chrličů, bude pod každý z chrličů vložena předem připravená cartridge energetického materiálu, jejíž aktivací dojde v krátkém okamžiku k uvolnění energie potřebné k vychrlení obsahu chrliče směrem proti frontě požáru. Konstrukce chrliče zajistí pohyb prázdného obalu směrem od fronty požáru,” vysvětlil princip velkoobjemového chrliče Ing. Tomáš Dorazil ze společnosti VVUÚ.

„Z chrličů bude možné postavit pasivní bariéry, a to i v několika řadách za sebou. Pro naplnění bude možné využít vodu z vodovodního řádu, pokud bude v dosahu, nebo může být voda čerpána např. z běžných cisternových vozu,” dodal.

V České republice hořely lesy například v roce 2010 na Prostějovsku, o dva roky později u Bzence a v roce 2015 ve vojenském prostoru Libavá. Všechny požáry zasáhly obrovskou plochu a na jejich likvidaci se podílelo několik jednotek Hasičské záchranné služby (HZS) a velké množství techniky. V budoucnu by velkoobjemové chrliče mohly při podobných požárech významně pomoci.

Projekt, jehož nositelem je společnost VVUÚ, má dvě části. V té první řeší společnost VVUÚ zmíněné velkoobjemové chrliče, v té druhé pak firma Explosia vývoj dvou typů průnikových náloží. Ty by měly umožnit jednotkám HZS při požárech rychlý průnik skrz stavební překážky bez použití těžké techniky, což zrychlí zásah jednotek.

„Menší nálož by měla být schopna prorazit otvor o průměru alespoň 150 mm pro vedení energií, hasiva a podobně. Pro průnik osob vyvíjíme velkou nálož vytvářející otvor o tvaru rovnostranného trojúhelníku s délkou strany minimálně 600 mm,“ uvedl Ladislav Říha z firmy Explosia, a.s.

„Nálože by měly být schopny rozbít beton o tloušťce 200 mm, cihlu o tloušťce 300 mm nebo lehčenou cihlu tloušťky 450 mm. Oba typy náloží budou vybaveny tlumící vrstvou, která bude zajišťovat zvýšení účinku trhaviny na překážku a zároveň tlumit účinky nálože na okolí.“

Projekt byl zahájen v lednu loňského roku a potrvá do prosince 2019. Kromě společností VVUÚ a Explosie je členem řešitelského i Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB-TU Ostrava. V otázkách praktického použití obou vyvíjených produktů řešitelský tým aktivně spolupracuje s Českým báňským úřad a Hasičským záchranným sborem Hodonín.

Ostravská firma VVUÚ ve spolupráci s pardubickou Explosií vyvinula již v roce 2015 speciální vodní vaky a postup pro bezpečný odstřel ledových bariér. Tyto vaky minimalizují rozlet ledu do okolí a tlumí i samotný výbuch, čímž je tato technologie pro odstřel ker bezpečnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám