Hlavní obsah

Chorvatský Hvar - ideální místo pro romantické koupání i horskou turistiku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvyklé představy o nezáživné dovolené u Jadranu může vyvrátit tento úchvatný ostrov, plný zeleně, rozeklaných zátok, poskytujících naprosté soukromí i nádherné pohledy z výšin hor. Vesničky jako Vrboska či větší Jelsa dýchají nefalšovanou středomořskou atmosférou.

Foto: Petr Hejna

západ nad ostrovy

Článek

Kdo nepreferuje nezáživné povalování na hotelové pláži, má šanci vyrazit si  vozem, na kole či na skútru do zátok nedaleko klidných letovisek, jimiž jsou na ostrově Hvar např. Jelsa či Vrboska. Hlavní stejnojmenné město, tedy Hvar, je již lokalitou pro movitější třídu návštěvníků. I okolní lokace někdy mají problém s tím, že neznalý potencionální návštěvník se někde doslechne, že na Hvaru je draho, a spojuje to s celým ostrovem.

Okolní moře - mimochodem uváděné jako nejčistší oblast Jadranu - je zážitkem samo pro sebe, ať již uvedenou možností zvolit naprosté soukromí u vody, tak i pro neprofesionální potápěče, vybavené ploutvemi, maskou a šnorchlem. I ze břehu lze skrze hladinu pozorovat nádherné barvy korálů a řas na kamenech. Ovšem charakter pobřeží nemusí vyhovovat pískomilům, vesměs totiž (kromě pláží hotelových komplexů) se jedná o skaliska, z nichž se dá bez nebezpečí skákat do vody mnohdy i z mnohametrové výšky.

V rybářském městečku, jako je Jelsa, je možno na trhu nebo nejlépe přímo v přístavu koupit zcela čerstvě ulovené ryby, prohlédnout si historické stavby, pochutnat si na skvělé zmrzlině, nebo posedět u kávy. Mnohá místa, jako třeba pizzerie Alfa, poskytují návštěvníkům WiFi připojení na internet, takže i kontakt s domovem pomocí tohoto rychlého média není problém. Krásný je i palmový park hned u vody. Půjčovny pochopitelně poskytují i motorové čluny, na kterých se snadnou dá přemístit do některé z nedalekých zátok.

Z deset kilometrů vzdáleného Starigradu jezdí několikrát denně trajekt do Splitu. Pouze ráno tam a večer zpět se dá přímo z Jelsy cestovat za prohlídkou starého města s Diokleciánovým palácem katamaranem, který je rychlejší než i vozidly naložený trajekt.

Kapitolou sama pro sebe jsou výstupy na horské hřebeny, kdy i horské vesničky se stávají malými body kdesi hluboko směrem k moři. Cestou je možno vidět terasovitá políčka, kde se pěstuje vinná réva nebo levandule. Častým architektonickým prvkem bývají kamenné kapličky a domky se střechou krytou placatými kameny.

Z hřebenové cesty je výhled až ke špici ostrova, kde je přístaviště trajektu na Sučuraji, přes moře bývá vidět při dobrém počasí až do protilehlé Itálie. Překvapivě pohodlná cesta, začínající u starého tunelu, vede přes hřebeny k osadě Humac, kde kromě skanzenu s muzeem se nachází východiště k nedaleké jeskyni Grapčeva špilja.

Celý ostrov, zjara navíc vonící levandulí, je prosycen aromatem slané vody a nespočtu borovic. Kromě vína je častou plodinou olivovník a fíkovník. Rozmarýn, další vonná dřevina, tu roste na každém rohu, a ceněná horská šalvěj je též snadno k nalezení. Hvar má nejvyšší počet slunečných dnů na celém Jadranu - počet hodin slunečního svitu je 2745 ročně.

Galerie fotografií a video: http://www.transfernet1.wz.cz/hr.htm 

Reklama

Výběr článků

Načítám