Hlavní obsah

Chlumecký pomník největší protinapoleonské bitvy u nás si vybrali ruští letci jako cvičný cíl 

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

V souvislosti s Napoleonem se prezentuje většinou bitva u Slavkova, trochu se opomíjí dvoudenní krvavá řež u severočeského města Chlumec. Její průběh a padlé z 29. a 30. srpna 1813 připomíná několik monumentálních památníků i menších pomníků a největší hromadný hrob na našem území.

Foto: Vratislav Konečný

Lva na vrcholu památníku v Chlumci si vybrali ruští stíhači jako terč

Článek

Památná místa si můžete projít nebo projet (asi 15 kilometrů) po naučné stezce Po stopách bitvy u Chlumce mezi Přestanovem a Nakléřovem. Najdete tu informační tabule, i mapky bojů.

Největší monument si vybrali ruští stíhači ve válce jako terč. 

Chtěl dorazit ruská vojska

Bitva začala už u Drážďan, tam se Bonapartovi podařilo vyhrát a vydal se pronásledovat ruského protivníka do nitra Čech, Rakousko v tu dobu již stálo na straně protinapoleonské koalice.

Rusové rychle ustupovali Nakléřovským průsmykem s Francouzi v patách, fronta byla hodně roztažená, Napoleon nehodlal připustit zformování velké armády Rusů, Prusů a Rakušanů, v jejichž řadách bylo i mnoho Čechů. Spojenců bylo na 50 tisíc, Francouze vedl generál R. D. Vandamm, který později upadl do zajetí.

První těžkou porážku utrpěli Francouzi 29. srpna, přesto druhý den šli na zteč znova. Vandammův sbor byl rozdrcen, rozhodující bitva se odehrála u Chlumce. Zde stojí největší památník. Francouzské ztráty byly obrovské, 11 000 padlých, 10 000 zajatých. Musela to být strašlivá řež. 

Obrovské ztráty

Spojenci měli 9300 padlých, z toho 7000 Rusů, 1500 Prusů a na 800 Rakušanů.

V Přestanově se tyčí Ruský památník, v nedalekém lesíku je nad hrobem s 10 000 mrtvými vztyčena mohyla kamenným křížem. Další hromadné hroby jsou v Chlumci a Petrovicích, poblíž Strádova stojí sedmimetrový památník francouzských vojáků. Pruský a rakouský památník stojí u silnice ve Varvažově. 

Další porážka

Napoleon se ale nechtěl jen tak vzdát, v září zaútočil znovu a opět utrpěl porážku, bitvu řídil od kostela v Nakléřově. Francouzské zjišťovací oddíly se stáhly 18. září.

Bitevní pole lemované památníky

Jubilejní památník u Chlumce byl postaven ke stému výročí bitvy, válcovitá věž zakončená bronzovým lvem sloužila i jako vyhlídka, ale podle pamětníků musela být vyhlídka uzavřena, neboť se o památník nikdo moc nestaral, stal se terčem vandalů, kteří pronikli dovnitř. Začal se i rozpadat, nyní se o něj již starají sdružení a spolky.  Lev na vrcholu byl po instalaci terčem kritiky pro svůj nepřirozený postoj, tu neunesl autor díla sochař Mayerl a zastřelil se.

V lese nad památníkem stojí kaple rodiny Westphalů, kterým patřilo chlumecké panství. Byla vyrabována, pozůstatky zhanobeny, zloději hledali i zlaté zuby. Přitom v kapli mají být pochovány i oběti moru, takže lupičům hrozí nebezpečí nákazy. 

Terč ruských stíhačů

Koncem války si pomník vybrali za cíl ruští stíhači, strefovali se do lva na vrcholu. Po jejich útoku začalo do památníku zatékat, hrozilo, že se zřítí.

Základní opravné práce provedli místní dobrovolníci již v roce 1973, rekonstrukce vnějšku byla provedena v roce 1993, fresky v roce 1997. Každoročně se tu nyní konají pietní akce, účastní se naše i zahraniční kluby vojenské historie.

Reklama

Výběr článků

Načítám