Hlavní obsah

Chirurgové valašskomeziříčské nemocnice začali léčit zlomeninu paty novou unikátní metodou

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chirurgové valašskomeziříčské nemocnice začali léčit zlomeninu patní kosti novou unikátní metodou. Nová miniinvazivní technika zkrátí nejen dobu hospitalizace, ale i návrat pacienta do běžného života. Oproti klasické operaci je zákrok také mnohem méně bolestivý.

Foto: Hana Szotkowská

Ilustrační foto

Článek

Patní kost je sice malá, ale velmi významná kost v těle člověka. Dalo by se říct, že je základním stavebním kamenem celé nohy. Při chůzi se na patu přenáší váha celého těla. Pokud dojde k jejímu poškození, je to pro pacienta velmi bolestivé, neboť se změní tvar a stavba celé nohy.

Mezi nejběžnější dosud používané operační metody zlomeniny patní kosti patřila fixace kostních fragmentů pomocí drátů, šroubů nebo speciálních dlah. Zhruba před měsícem začali lékaři chirurgického oddělení valašskomeziříčské nemocnice používat ke stabilizaci zlomené patní kosti novou moderní miniinvazivní techniku, kdy se pomocí speciálního patního hřebu a šroubů za rentgenové kontroly fixují kostní fragmenty z několika drobných operačních ran.

„Tuto operační metodu využívá jen několik pracovišť v České republice. Jedná se o metodu zcela novou, unikátní, která vznikla díky spolupráci našich a drážďanských traumatologů a tuzemského výrobce osteosyntetického materiálu firmy Medin z Nového Města na Moravě. Pro nás je zásadní, že se díky ní snižují rizika a komplikace spojené s výkonem. Pro pacienta je navíc mnohem méně bolestivá,“ uvedl primář chirurgického oddělení valašskomeziříčské nemocnice MUDr. Daniel Pešák.

Mezi zásadní výhody použití nové metody na rozdíl od dlahové osteosyntézy, kde jsou největší rizika poruchy hojení a vznik defektů kůže, patří především zmíněná miniinvazivita, která výrazně snižuje riziko rozvoje infekce. Další zásadní výhodou je stabilita implantátu, a tím pevná fixace jednotlivých fragmentů. Délka hospitalizace se díky nové metodě zkrátila na polovinu. Po propuštění pacient chodí tři měsíce o berlích a přibližně od šestého měsíce je schopen se vrátit k běžným denním činnostem, což bylo ještě před nedávnem naprosto nemyslitelné.

„Našim cílem je, aby se pacient po operaci úspěšně zrehabilitoval a vrátil do běžného života s co nejmenším rozsahem trvalých následků. K tomu je ale potřeba, aby pacient ke své léčbě přistupoval zodpovědně a řídil se pokyny ošetřujícího lékaře. Není lepší pocit než vidět své pacienty opět chodit,“ dodal MUDr. Daniel Pešák.

Jedním z prvních pacientů, který byl novou metodou operován, byl sedmatřicetiletý Jaroslav Hlaváč, který si zlomeninu patní kosti způsobil skokem ze zhruba dvoumetrové výšky na silnici. 

„Operace proběhla bez komplikací a pacient se dobře hojil. Již třetí pooperační den byl muž propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Stehy byly odstraněny čtrnáctý den od zákroku a už čtvrtý pooperační týden pacient začal řízeně rehabilitovat pod vedením našich rehabilitačních lékařů a fyzioterapeutů. Dnes, několik týdnů po úrazu, pacient chodí a našlapuje, při chůzi nemá žádné bolesti a hybnost v hlezenním kloubu má zcela bez omezení, což je obrovský úspěch,“ objasnil primář Daniel Pešák s tím, že aplikace nového implantátu by měla zajistit do budoucna celkové zlepšení výsledků v léčbě zlomenin patních kostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám