Hlavní obsah

Cestu k Jadranu přes Bosnu nelemují jen minová pole a rozstřílené domy

Novinky, Petr Hejna

K Jaderskému moři vede od nás několik tras, kdo míří do jižní Dalmácie, nespěchá a rád se cestou namísto bezstarostné jízdy po dálnici pokochá též krásou přírody, pro toho je alternativní verzí buď stará cesta Chorvatskem přes Plitvická jezera, nebo odbočením na Bosnu v Záhřebu směrem na Banja Luka.

Foto: Petr Hejna

Krupa na Vrbasu

Článek

V případě obou variant jsou stále cestou podél silnice k vidění stopy válečného konfliktu v bývalé Jugoslávii, který provázel rozpad federace. Boje mezi Srby a Chorvaty probíhaly v období let 1991 - 1995, takřka souběžné krátce nato následné mezi Srby a bosenskými Chorvaty, spojenými s místními muslimy. Další etapou pak byla válka v Kosovu mezi Srby a Albánci.

Zmíněné pozůstatky novodobých válečných hrůz jsou stále patrné stranou dnes hlavního dálničního tahu za krásami Jadranu. Při volbě trasy po staré, dříve hlavní cestě, počínající za Karlovacem, kromě fascinujících Plitvických jezer mnohdy řidiče čeká označení vesnice, kde vzhledem k nesmlouvavým a na cizince zaměřeným policistům radno dodržovat předepsanou padesátku, a to přesto, že k ceduli s avízem konce vesnice vykukuje z porostu pár opuštěných rozpadajících se domů, někdy i s též zkáze podléhajícím kostelem. 

I sama Plitvická jezera se na jaře roku 1991 se zapsala do historie tamní války jako místo prvního krvavého konfliktu během tzv. velikonoční bitvy. Dnes však již návštěvníkům nehrozí nebezpečí min a mohou si užívat krásy tamní jedinečné přírodní lokality. Více o jezerech, včetně videa, v tomto článku.

Varianta cesty přes Bosnu je vhodná, pokud je cílem cesty okolí Dubrovníku. Co se stop války týče, kromě obnovených památek, jako je známý most v Mostaru, kde je stále spousta totálně poničených domů, narazíte v pustém vnitrozemí i na samém okraji silnice na upozornění zákazu vstupu do zaminovaného prostoru. Konkrétní místa nebezpečí ukazuje tato mapa, nicméně rozumný řidič si jistě rozmyslí toulky po podobných místech. 

Naopak nádheru tamních končin, míjených cestou k vzdálenému cíli, reprezentují přírodní zajímavosti, jako jsou vodopády se starými mlýny Krupa na Vrbasu, kaňon a meandry řeky Vrbas, nebo Plivská jezera u města Jajce. Samo Jajce, tyčící se s citadelou nad vodopádem, pod kterým dochází k soutoku řek Pliva a Vrbas, usiluje o zápis na seznam UNESCO. Nad vodopádem dominuje Turky nedobytý hrad, dále je zde chrám boha Mithry, osmanské domky, katakomby, torzo kostela sv. Lukáše, Medvědí věž a mešita Esma Sultana. 

Od města Jablanica pak silnice vede podle kaňonu Neretvy, aby zanedlouho tečovala Mostar. U Jablanice je pro změnu památka na 2. světovou válku, partyzány v roce 1943 i s vlakem vyhozený most, padlý do Neretvy. Nad městem Stolac se tyčí mohutná citadela, hned za okrajem města začíná zmíněná oblast plná min.

Po delší cestě vnitrozemím zaujme útulný pravoslavný klášter Tvrdoš, následuje město Trebinje, kde zraku neuniknou zavlažovací mlýny a za městem směrem na Černou Horu bývalý mýtný kamenný osmanský most. Ten byl poškozen roku 1944, později pak byl kvůli stavbě přehrady rozebrán a přesunut na současné místo.

Po nádherných výhledech na Jadran následuje hranice s Chorvatskem a sestup k rušnému DubrovníkuVIDEO procházka městem. Nedaleké zahrady v Trstenu, které s dějinami Dubrovníku úzce souvisí, zase nabízejí nečekaný klid.

Jiná trasa, odbočka kus za Mostarem doprava na Čapljinu, vede pod fascinujícím skalním městečkem Počitelj, poblíž jsou i ke koupání přístupné vodopády Kravica nebo přírodní park Hutovo blato - více ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám