Hlavní obsah

Cestování kolem světa zažijí návštěvníci muzea v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již po šesté poličské muzeum ovládnou skřítkové. Bude se jednat o již tradiční festival pro rodiny s dětmi – Skřítkování. Celodenní zábavný program pro děti i dospělé bude plný hravých úkolů a her nesoucí se na vlnách cestování po krásách světa.

Foto: Alena Zavoralová

UDIV BRNO

Článek

V sobotu 28. července se ráno otevřou dveře muzea a zavřou se až v pozdních hodinách. Spolu s rodinou zde můžete strávit celý den a nenechat si tak ujít opravdové zážitky, které vám přinese nabitý program.

Od 9.00 hodin bude připraveno Putování muzeem za skřítky expozicemi muzea za českou historií a trvat bude až do oběda. Návštěvníci si na vlastní kůži vyzkouší tíhu brnění a krásu historických šatů. Zastřílí si na historický terč Spolku poličských ostrostřelců, a to z laserové pistole. Obličej si nechají ozdobit malbami z různých koutů světa. Vyrobí si teleidoskop, díky kterému bude pohled na svět mnohem zajímavější, a dají život historickému kolíčku na prádlo, ze kterého udělají panenku či panáčka. Připraveno toho je opravdu mnoho a bavit se budou děti i rodiče.

Od 13.00 do 15.00 hodin si procvičíte svoji zručnost skládáním rozličných motivů z papíru formou tradičního japonského umění origami. Malí nebo velcí si složí květinu, dinosaura, krabičku a mnoho dalšího. Vyrobit si budou moci i asijský klobouk, jehož kuželovitý tvar má sloužit k tomu, aby ochraňoval hlavu před sluncem a deštěm. Těšit se mohou i na hravé koutky inspirované různými oblastmi světa.

Horký letní den ochladí od 15.00 do 16.00 hodin Sibiřská ledová show. „Víte, že kapalný dusík má teplotu téměř - 200°C?  Zamrzlý svět může v mnoha ohledech překvapit. Zajímá vás, jestli se zlomí Eskymákovi pes v zatáčce? Zda drncají na Sibiři autům kola a jak nejrychleji krájet a zametat mlhu?“ zvou na své vystoupení z Úžasného Divadla Fyziky z Brna. 

V 16.00 hodin se podíváme do rozpálené země. Připravena je Africká pohádka. A o čem vlastně bude? Na severu Afriky je velké vedro a poušť, kde nic neroste a vypadá to, že se tam ani nic neděje. Ale to je jenom zdání. U staré studny se to mele – kunamanský kupec a mládenec Voharia se právě perou. O co? To se nesmí prozradit!

Uvolnění a naladění se na letní vibrace čeká návštěvníky od 17.00 hodin. Vystoupení, do kterého se může zapojit každý - Bubny, tanec, to je mazec se ponesou v afrických rytmech, které jsou příjemné k pohybu, (poznání) i odpočinku.

Pro ty co nebudou chtít spát je připraveno letní kino Čertoviny, jenž putování vrátí k nám, do nedalekého pekla Čertovina, kde se pohádka Zdeňka Trošky natáčela. Ve 21.30 hodin začne příběh o tom, jak se jednou v pekle uklízelo. Čerti se jen hemžili, spěchali a klopýtali. Toho zmatku využili dva čerti, kteří schválně ještě víc překáželi. A pak se to stalo. Jeden zakopl, padl na druhého a povalili kotel s hříšnou duší. Ta se rozběhla k otevřené bráně - a byla pryč. Luciper se rozhodl, že čerti musí jít na svět a každý přivést do pekla hříšnou duši. Pak jim bude odpuštěno.

Celodenní program připravily MaTami - centrum pro rodinu, Městské muzeum a galerie Polička v Centru B. Martinů a Městská knihovna Polička za podpory Pardubického kraje a města Poličky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám