Hlavní obsah

Český elektrobus jezdí v polském Krakově

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svoji první zahraniční misi v současnosti vyrazil nový elektrobus Perun ze Škody Electric.

Foto: Škoda Transportation

Na svoji první zahraniční misi v současnosti vyrazil nový elektrobus Perun ze Škody Electric.

Článek

V těchto týdnech slouží nový elektrobus Perun ze Škody Electric cestujícím v bývalém hlavním městě Polska Krakově, a to v rámci testovacích jízd pro tamější dopravní podnik.

„Krakov plánuje do budoucna zavést bezemisní provoz v rámci širšího historického centra a právě pro tyto účely je určeno naše moderní ekologické vozidlo. Jsme potěšeni, že krakovský dopravní podnik zkouší Perun v provozu,” uvedl manažer obchodu Škody Electric Pavel Kuch.

„Elektrobus jezdí na dvou linkách s průměrnou délkou 12 kilometrů a zůstane zde po dobu tří měsíců. Prozatímní zkušenosti z několikatýdenního provozu jsou velmi pozitivní,” doplňuje Wojciech Grzonka, ředitel dceřiné společnosti Škody Transportation v Polsku.

Novým elektrobusem se již svezly tisíce cestujících v českých a moravských městech. Moderní vozidlo se během května a června představilo například v provozu v Opavě, poté vozilo cestující na linkách v Olomouci a Zlíně, a zatím naposled jej mohli zkusit lidé v severočeském Liberci.

„O vyzkoušení našeho elektrobusu je mezi dopravci velký zájem, a to nejen u nás, ale i v zahraničí, jak potvrzuje případ Krakova," dodal Pavel Kuch.

Škoda Electric navázala na vývoj trolejbusů, autobusu na vodíkový pohon a sériového hybridu a vyrobila bateriový elektrobus Škoda Perun. Do vývoje těchto produktů dává firma několik let kolem 200 milionů Kč ročně. Výhodou nového elektrobusu jsou kromě ekologického provozu například i ekonomičtější provozní náklady, než u klasických autobusů se spalovacím motorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám