Hlavní obsah

Česko obklopují tisícovky, jsou jich na čtyři stovky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste dávali ve škole pozor, určitě vám neuniklo, že nejvyšší horou Česka je Sněžka. Možná si budete pamatovat i její výšku, 1603 metrů. Proti Alpám, Skalistým horám nebo Himálaji, to není zrovna příliš, ale přesto buďme na ten vrchol pyšní. Je z půlky náš, z druhé patří Polákům.

Foto: Vratislav Konečný

Se svými 1603 metry je Sněžka nejvyšší horou Česka, vlevo masív Studniční hory.

Článek

Před několika desetiletími, do roku 1993, jsme v republice, tehdy psané ještě Československo, měli i nejmenší velehory v Evropě, Tatry. Slováci je mají, právem, ve státním znaku. Gerlachovský štít měří 2655 metru, o pohoří se dělí Slováci s Poláky také.

Sněžka je střechou Česka

Ale zpět domů. Pokud vás vynesou nohy či vyveze lanovka na Sněžku, stojíte na pomyslné střeše Česka, pod sebou vidíte druhou z tisícovek Luční horu s 1555 metry, vedlejší Studniční má o metr méně. Vysoké Kolo je nejvyšším vrcholem Západních Krkonoš s nadmořskou výškou 1509.

Směrem do Polska uvidíte nádhernou ledovcovou kotlinu, vede tudy parádní hřebenovka od Špindlerovy boudy k prameni Labe, odtud se dá jít buď do Harrachova, nebo přes Zlaté návrší do a Medvědín do Špindlu. Popřípadě sestoupit Labským dolem do údolí a také do Špindlu. V létě to tu je ale jako při procesí, Krkonoše už nám jsou malé.

Král Jeseníků Praděd

Na Moravu a Slezsko shlíží z výšky 1491 metrů Praděd, bájná hora, která se dostala v tekuté podobě i do lahví výborného bylinného likéru. Následující výšky pod 1500 metrů patří převážně Krkonoším, ale najdou se výjimky, Vysoká hole (1465 m), Petrovy kameny (1446 m) v Hrubém Jeseníku, či Králický  Sněžník, minipohoří s vrcholem 1423 metry.

Šumava se zařazuje Plechým na 21. místo s 1378 metry, Moravskoslezské Beskydy nabízejí Lysou horu na 48. místě s 1323 metry. Krušnohorský Klínovec s 1244 metry figuruje na 86. místě. Další desítky vrcholů patří opět Krkonoším, Šumavě či Jeseníku, na Rychlebské hory narazíte jeho s vrcholem Smrkem s 1126 metru na 162. místě.

Sté šedesáté druhé místo patří svými 1124 metry Smrku v Jizerských horách.

Orlické hory jsem zaznamenal na 179. místě, se 1115 metry patří Velké Deštné. Ještě nedávno měla i rozhlednu.

Málo známé Novohradsko a Český les

Dlouhou zavřené, ale velmi hezké Novohradské hory v jižních Čechách nabízejí horu Kamenec s 1072 metry.

Do hry ještě vstupuje jedna z méně známých partií, Český les, je tu  krásně, vrchol Čerchova leží ve výšce 1042. Je zařazen na 283. místě.

Javorníky jsou zastoupeny Malým Javorníkem na 329. místě. Výška dosahuje 1021 metrů. Kolem čísla tisíc plus padesát je velká tlačenice, najdeme zde hodně tisícovek.

Osamělý hřbet Ještědu se krčí na 345. místě, měří 1012 metrů.

Hanušovická  vrchovina je zastoupena na 379. místě Jeřábem – 1003 metry.

Homole v Orlických horách, Perninský vrch a Smrčina v Krušných horách, U Diany a Můstek na Šumavě, Rohanovský vrch v Šumavském podhůří, Janova skála v Krkonoších měří rovných 1000 metrů.

Sečteno podtrženo. Nejvíce tisícovek, 284, najdete na Šumavě, druhé místo patří Hrubému Jeseníku se 86 nadtisícovými vrcholy, Krkonoše jich nabízejí 72, Moravskoslezské Beskydy 32.

Tisícovky mají své velké příznivce, sdružujíce se v klubu tisícovkářů. Informace jsou čerpány převážně z jejich materiálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám