Hlavní obsah

České Vánoce aneb Co ještě o Vánocích nevíte je název nové výstavy na Šumavě

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích hostí zajímavou výstavu, na které můžete obdivovat překrásné betlémy z nejrůznějších materiálů, sto let starý stojánek na vánoční stromek, historické vánoční ozdoby, pohlednice a mnoho dalších věcí, patřící k vánočním svátkům.

Foto: Jan Kaše

Vánoční postavičky

Článek

Nově zahájenou výstavou s názvem České Vánoce aneb Co ještě o Vánocích nevíte se může pochlubit Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích.

A je opravdu čím se chlubit, neboť v překrásných a útulných prostorech bývalého zámku je umístěna poměrně rozsáhlá výstava ze sbírky Jiřiny Hánové, která je přední osobností českého betlemářství a zároveň zakládající členkou a dlouholetou předsedkyní spolku Betlemáři Plzeňska.    

Betlém z roku 1900

Velkou část výstavní plochy samozřejmě zaujímá významný symbol Vánoc, kterým jsou betlémy. Je to skutečná pastva pro oči, protože každý je jiný, a to nejen barevností, ale i použitým materiálem. Najdete zde betlémy z keramiky, těsta, ze dřeva, složené z lidových panenek či z korálků a mnoho dalších.

Několik betlémů pochází z období 30. let 20 století. Nejstarším je pak Tlačený betlém Vejprty z roku 1900. Velkou raritou je také betlém z Keni nebo z Kanárských ostrovů.

Na návštěvníky jistě zapůsobí sice malý, ale velice krásný betlém z drobných korálků, na němž Anežka Červenková pracovala půl roku.

Balicí papíry a vánoční pohlednice

Najdete zde i ukázku balicích papírů. Nutno podotknout, že balení vánočních dárků patří spíše do novodobé historie.

Jiná je pak situace u vánočních pohlednic, které jsou tradovány patrně z 19. století.

„Dobu vzniku u pohlednic nelze jednoznačně určit. Zdá se, že blahopřání k Vánocům je starší než pohlednice místopisná, uvažuje se o polovině 19. stol. a jako země původu bývá uváděná Anglie,” dočtete se na výstavě.

Dobové fotografie a časopisy

Návštěvník výstavy se může potěšit i nejrůznějšími historickými fotografiemi, na kterých jsou například vánoční trhy v Praze.

Zajímavá je pak ukázka dobových časopisů a inzerátů, které souvisí s vánočními svátky. Třeba v roce 1898 „Štěpán Schott, cukrář v Klatovech odporučuje k ozdobě vánočních stromků svůj bohatě zásobený sklad různých cukrovinek a tragantových výrobků nejlepší jakosti v hojném výběru.“

Ozdoby a osvětlení stromků

Asi největší klenoty jsou umístěny ve vitrínách -formičky a vykrajovátka na drobné vánoční pečivo, ozdoby, elektrické svíčky, ozdobné řetězy. Netřeba zdůrazňovat, že jde o velice cenné a staré kousky.

Na výstavě, jejíž instalace byla bezesporu velmi náročná a pracná, si uvědomíme, jaké nádherné věci dokázali naši předci pro nejkrásnější svátky v roce vyrobit a připravit. Žádné kýče či nevkusně blikající monstra, zakoupená na tržnici. K vánočním svátkům přistupovali s citem, láskou a klidem. A to vše se pak promítlo i do jejich výrobků.

Výstavu, která potrvá až do 10. ledna 2014, můžete navštívit každý všední den od 9.00 do 16.00 hodin a dále každou adventní neděli od 11.00 do 15.30 hodin.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám