Hlavní obsah

Češi prý mají rádi olivy s náplní citronu a pomeranče

Novinky, Vratislav Konečný

Zelené, narůžovělé, hnědé až černé, s peckami i bez, plněné vším možným. To jsou španělské perly, jak obyvatelé Pyrenejského poloostrova s oblibou mluví o této peckovině.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Miniaturní část jejího využití přijel představit Enrique Sánchez, jeden z pěti nejlepších španělských kuchařů v Evropě, do pražského Chefparade v Holešovicích, kde se pořádají oblíbené kurzy vaření.

Všestranně použitelné bobule

Olivy mají dvojí využití, podle množství olejnatých látek, buď se lisují na olej, nebo se používají k přípravě rozličných pokrmů.

Sánchez předvedl setinu promile z možných variací. Kachna s olivami přítomné nemohla zaskočit. Kdo zná španělskou kuchyni, toho nedostala ani výborná studená polévka gazpacho, ale čokoládová lízátka s e zelenými olivami uprostřed jsou přece jen trochu mimo naše domácí kulinářství.

Dá se do nich nacpat cokoli

Olivy používá v kuchyni celé Středomoří, nejen kvůli jejich rozmanité chuti, ale také kvůli vynikajícím účinkům na lidský organismus. Zejména snižují hladinu cholesterolu a omezují vznik kardiovaskulárních onemocnění, zpomalují stárnutí.  

Španělé konzumují plody většinou v přírodní formě, ale na export se plní. Překvapivým zjištěním je, že do Česka se nejvíce dovážejí plněné pomerančem nebo citronem, já si povětšinou všiml v obchodech spíš mandlové nebo papričkové náplně.

Chilli milují hlavně v Jižní Americe. Rusové zase musejí mít uvnitř kaviár, patří to k bontonu. Olivománie je pro Španěly vědou, Sanchéz se předváděl s typicky jižanským temperamentem a nakonec u sporáku ukázal, proč si ho ve světě tak považují.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám