Hlavní obsah

Čertova stěna poslední premiérou sezóny opery Národního divadla moravskoslezského

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operní soubor Národního divadla moravskoslezského uvede 12. června jako poslední premiéru sezóny 2013/2014 komicko-romantickou operu Bedřicha Smetany Čertova stěna.

Foto: Josef Zajíc

B. Smetana: Čerova stěna v ostravském NDM: z generálky 10.6.2014: ředitel NDM a režisér inscenace Jiří Nekvasil.

Článek

Před veřejnou generálkou, která se konala 10. června od 10 hodin v Divadle Antonína Dvořáka, režisér a ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil seznámil s historií tohoto díla

„Nedlouho po premiéře opery Tajemství (1878) požádal Bedřich Smetana (1824 - 1884) spisovatelku Elišku Krásnohorskou o nové libreto pro komickou operu. Kompozicí chtěl nalézt chuť do života. V té době ho sužovala hluchota a s ní spojené chmurné nálady. Spisovatelka vytvořila libreto k Čertově stěně volně inspirované životními osudy šlechtického rodu Rožmberků, přidala také několik pohádkových prvků z legend oblastí Povltaví,” uvedl Jiří Nekvasil.

Dirigentem představení je Robert Jindra, ředitel opery NDM, který se bude střídat s Markem Prášilem. Scénu vytvořil David Basika. Kostýmy navrhla scénografka a kostýmní výtvarnice Marta Roszkopfová.

„Čertova stěna se do Ostravy vrací pravidelně. Naše inscenace je v pořadí osmým nastudováním tohoto díla od roku 1923. Druhá premiéra nového nastudování 14. června bude věnována životnímu jubileu jedné z nejvýznamnějších ostravských operních sólistek a někdejší vynikající představitelce Hedviky, paní Evě Gebauerové-Phillips,” informoval dramaturg opery NDM Daniel Jäger.

Obě premiéry připravené na 12. a 14. června od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka jsou součástí programu Roku české hudby 2014.

„V hudebním nastudování Roberta Jindry se divákům představí v hlavní roli Voka Vítkovce Ivan Kusnjer a Martin Bárta. V roli Hedviky se představí Eva Dřízgová-Jirušová a Dana Burešová. V roli Jarka, rytíře se představí Aleš Briscein a Luciano Mastro. Katušku hrají Petra Perla Nôtová, Lucie Kašpárková a Mariana Pillarová. V dalších rolích diváci postupně zhlédnou Václava Moryse, Jana Vacíka, Martina Gurbal´a, Zdeňka Plecha, Petera Mikuláše a Ulfa Paulsena,” informovala Marcela Bednaříková, tisková mluvčí a PR Národního divadla moravskoslezského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám