Hlavní obsah

Čerstvý domácí chléb, makové a ovocné koláče lákají do kouřimského skanzenu

Novinky, Vratislav Konečný

Vůně čerstvě upečeného chleba a koláčů se bude v sobotu linout kouřimským skanzenem. Pro návštěvníky tu na celé léto nachystali ukázky řemesel a pekařina je jedním z nich. Další sobotu se představí bylinkářka.

Foto: skazen Kouřim

Pečení je umění

Článek

"Iva Válková, která nám peče, s tím má velké zkušenosti -  bydlí v podobné chalupě u Lomnice nad Popelkou a v podobné peci peče chleba každých 14 dní. U nás bude zatápět už v 5 hodin ráno. Až první návštěvníci v 10 hodin dorazí, uvidí kromě vytápění pece i zadělávání těsta připraveným žitným kváskem, pak kynutí chlebů v ošatkách, budou si moct vyrobit chlebové uzlíky a v 11 hodin poslechnout staré pohádky našich prababiček ve venkovské škole - mohou usednout do původních lavic. Po skončení čtení uvidí vymetání pece a první sázení chleba. Kdo bude mít umotaný chlebový uzlík, tak si na něj chvilku počká - vsadí se hned s chlebem. Chleba bude polotmavý - napůl žitná a pšeničná mouka, mouku kupuje přímo ve mlýně," říká Markéta Rišlinková Stormová z Regionálního muzea V Kolíně.  

Budou se péct i koláče s mákem a ovocem. Pec by měla vydržet do 16.30, takže kdo přijde na 15.30, na poslední čtení pohádek, stihne si ještě i něco upéct. Každopádně se bude ochutnávat čerstvě upečený chleba a koláče. Ke koupi ale nebude, hygienické normy to nedovolují.

"Ivě jako hospodyni bude k ruce pomocnice a hospodář, další dvě pomocnice budou s návštěvníky motat uzlíky - to vše kostýmně pojato, coby lidové vrstvy. Návštěvníci opět mohou zasednout v komoře (kde je chladno) a pozorovat při práci nositele tradice lidových řemesel - filmový dokument NÚLK Strážnice rozdělený tematicky na materiály o dřevu, kovu, hlíně, textilu, kůži a pletivu," dodává paní Stormová.  

Reklama

Výběr článků

Načítám