Hlavní obsah

Ceny bytů by letos měly na Ostravsku stagnovat

Novinky, Redakce Novinky.cz

Pokles cen bytů na Ostravsku se nezastavil ani v letošním roce. Po loňském propadu se ale snižují jen mírně. Realitní kanceláře už zřetelnější pohyb cen bytů směrem dolů nepředpokládají. Očekávají spíše stagnaci cen či jen mírný nárůst.

Článek

Podle realitní makléřky RK Sting Markéty Laubové ceny bytů v Ostravě proti loňsku klesly o 100 až 150 tisíc korun. „Neočekávám strmý pád ani vzestup cen, spíš přijde stagnace,“ uvedla.

„Na Ostravsku očekáváme do konce roku zvýšení cen atraktivních nemovitostí v horizontu pěti procent. V případě ne až tak atraktivních panelových sídlišť očekáváme stagnaci cen,“ sdělil ředitel realitní kanceláře AAABYTY.CZ Otakar Šmíd.

„V tuto chvíli se ceny ustálily na možném dnu. Pro další pokles není důvod,“ konstatoval obchodní ředitel M & M Reality Miroslav Jonáš. Doplnil, že vzhledem ke zmírnění velmi přísné úvěrové politiky bankovních domů a stabilizace na trhu práce by na přelomu roku mohl přijít mírný nárůst cen v horizontu několika, maximálně však pěti procent.

Připomněl, že loňský propad cen bytů dosáhl v průměru až 30 procent. Ačkoli letošní rok přináší stabilizaci, v moravskoslezských městech se ceny ještě snížily v průměru o 10 procent. „Byla nižší poptávka po nemovitostech v důsledku komplikované situace na trhu práce v regionu,“ uvedl Jonáš.

Regionální manažerka RK Sting v Ostravě Alena Přikrylová řekla, že v tuto chvíli rozhodují o cenách bytů hlavně kupující a banky. „Prodávající chtějí častokrát prodat za cenu, kterou vidí na internetu. Ale v mnoha případech je tato cena nabídková, nikoliv prodejní. Pokud chce tedy prodávající prodat, musí cenu uzpůsobit poptávce,“ popsala. Může se ovšem stát, že poptávka vzroste, a bude rovněž záležet, jak na trh budou reagovat banky. Přikrylová předpokládá, že ceny bytů na Ostravsku ještě nějakou dobu růst nebudou.

Poukázala, že poptávka po bytech v Ostravě se už začala oživovat a ceny bytů stále mírně klesají. „Nabídka je tedy pro mnohé zajímavější a cenově dostupnější, hypotéky jsou nižší a taky se klienti dostávají na možnosti financování přes stavební spoření, protože ceny spadly dolů,“ doplnila. Nad příštím rokem podle ní zatím visí otazník. (ab)

Reklama

Výběr článků

Načítám