Hlavní obsah

Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti získá letos na zlínském festivalu Theodor Pištěk

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý střevíček udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu malíři, kostýmnímu výtvarníkovi, držiteli Oscara, Césara a Českého lva, Theodoru Pištěkovi. Cenu převezme v pátek 2. června na závěrečném ceremoniálu 57. ročníku festivalu.

Foto: Jaroslav Brabec
Článek

Kostýmy pro filmy Tři oříšky pro Popelku, Dívka na koštěti, Páni kluci, Osada havranů či seriály Arabela, Návštěvníci, Pan Tau a řada dalších – to je jen část bohatého výčtu práce Theodora Pištěka, který se tak nesmazatelně zapsal do historie filmové tvorby nejen pro malé diváky.

„Nedávám kinematografii pro děti a mládež do uvozovek a neříkám ji ani žánr,“ říká sám Theodor Pištěk a dodává: „Je to jediný ohňostroj fantazie a dobrodružství. Zvláště se to týká spolupráce s Václavem Vorlíčkem a Milošem Macourkem. Jejich invence by Hollywood položila na lopatky.“

Slavný kostýmní výtvarník se podílel celkem na 111 filmech a kromě Miloše Formana, spolupracoval s mnoha dalšími českými (František Vláčil, Oldřich Lipský, Jiří Menzel, Jiří Krejčík, Juraj Herz) i zahraničními režiséry (Janusz Majewski, Bob Hoskins, Jerzy Skolimowski). Účast na tvorbě mnoha filmových snímků a seriálů je však jen jedním z důvodů, proč se organizátoři Zlín Film Festivalu rozhodli ocenit jeho práci.

„Snažíme se oceňovat osobnosti napříč filmovými profesemi a pan Theodor Pištěk je mistrem svého oboru,” uvedla umělecká ředitelka ZFF Markéta Pášmová. „V říjnu oslaví 85. narozeniny, je nám proto ctí, že vstoupí právě letos do naší filmové síně slávy,” dodala.  

Theodor Pištěk se při ceremoniálu k ukončení 57. ročníku Zlín Film Festivalu stane již jednadvacátým držitelem tohoto čestného ocenění. „Tato pocta je tím radostnější, že je opravdu překvapivá. Zkrátka, mám velkou radost, “ reagoval na zprávu o udělení ceny Theodor Pištěk

Theodor Pištěk kromě účasti na závěrečném slavnostním galavečeru představí v prostorách zlínského zámku rozsáhlou retrospektivní výstavu svých obrazů.

Tradice ceny, kterou si ze Zlína kostýmní výtvarník odveze, sahá do roku 1997, kdy se prvním držitelem stal zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. Loni toto ocenění převzala herečka Dagmar Havlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám