Hlavní obsah

Čedičové vodopády Zlatého vrchu předčí i pověstnou Panskou skálu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Zlatého vrchu se sice nenatáčela žádná pohádka, přesto je to místo takřka pohádkové. U České Kamenice najdete ještě další přitažlivé čedičové výtvory. Pustý zámek je podivuhodný horizontálním výlevem čediče. Dále je tu známá Panská skála. Na poměrně malém území tak narazíte na tři zcela odlišné vyvřeliny stejného magmatického původu.

Foto: Vratislav Konečný

Pomník obětem 7leté války nechal v roce 1906 postavit bývalý důstojník Eduard Lehman z Chřibské.

Článek

Zatímco u Panské skály u Kamenického Šenova nedávno otevřeli informační středisko s vyasfaltovaným parkovištěm, kde se občas zastavují stánkaři, další skaliska k tomu naštěstí nemají prostor.

Pustý zámek se tyčí nad silnicí do Kytlice, Zlatý vrch, pokud o něm nevíte, se nikde moc nepropaguje. Určitě ho ale uvidíte na velkoplošném poutači naproti infocentru v České Kamenici. Z Kamenice vyjedete směrem na Chřibskou, v obci Líska si musíte hlídat odbočku vlevo. Docela pěkný stoupák vede k rozhledně na Studenci.

Kdybyste se vydali na druhou stranu, narazíte na pomníček jedné z obětí známého „lotra mexického“ Babinského.

Čedičová vyvřelina je od roku 1964 vyhlášena národní přírodní památkou, lomová stěna má výšku asi 30 metrů. Vrcholek je porostlý povětšinou bučinou. Přírodní výtvor byl odkryt při těžbě kamene, ta začala již v 17. století. Část putovala do Holandska na zpevnění mořských hrází. Olivinický čedič před sebou vidíte ve tvaru sloupců, uprostřed svislých, po stranách stočených do gigantického vějíře. Pěti a šestiboké sloupce vznikly pomalým tuhnutím. Na vrcholu sedí jakási čepice, už bez odlučností, vypadá jako špunt.

U úpatí vznikají minipole kamenných mužíků. Už se to dostalo i sem. Parkovat se dá na lesní cestě, která vede na silnici do Chřibské. U výchozího bodu narazíte na pomník padlým ze 7leté války - 18. až 21, července 1757 tu probíhaly těžké boje. Když Prusové prohráli u Kolína a ustupovali k severu, napadli je v noci vojáci rakouské armády. Křížový buk připomíná hromadný hrob, nad nímž byl vztyčen kříž, pomníčky po padlých najdete v okolních lesích. Prusů padlo 486, v útočících oddílech rakouské armády sloužili hlavně Maďaři, Chorvati a Slovinci. Padlo jich 163.

V houbových lesích můžete narazit i na kapitální vysokou, nebo na kamzíky, kteří byl u České Kamenice před desítkami let vysazeni.  

Reklama

Výběr článků

Načítám