Hlavní obsah

Čarodějnice se slavily i ve Všeradicích

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v menších obcích se v úterý slavily čarodějnice a to pálením ohně. Nejinak tomu bylo ve středočeské obci Všeradice.

Foto: Jana Bečková
Článek

Zmíněná vesnice leží v Českém krasu a to nedaleko Koněpruských jeskyní - je známá místem narození největší české kuchařky M. D. Rettigové.

A co se vlastně oslavuje? Slaví se příchod jara a tepla, zrození a lidé se připravují na to, že budou po zimě zase hospodařit na poli. Tento svátek je spjatý s galským bohem Belénem a také s ohněm. Beltine (název svátku vznikl odvozením od zmíněného boha) v překladu znamená zářící oheň či Belénův oheň.

Zapalovaly se velké ohně a oheň symbolicky očistil lidi i zvířata od neduhů a nečistých myšlenek, které se nashromáždily v temném zimním období. Ohně na návrších měly také ochranný smysl. Ohně v domácích krbech se uhasily a zapálily se nové. V předvečer Beltinu se milenci vydávali do lesů, květen potom byl svátkem milostných her a z této doby možná také pochází líbání pod rozkvetlým stromem na 1. máje.

Zde se v úterý podvečer také sešli místní i přespolní občané a poslední dubnový den zapálili oheň. Jsou to již léta tradiční setkání u příležitosti pálení čarodějnic. Tato tradice nyní také pokračuje ve Všeradicích a po masopustu a nadcházejících májích to je další záslužná kulturní akce.

Bohužel počasí nepřálo a tak již kolem deváté večer, kdy se spustil déšť, se část návštěvníků vydala do svých domovů. Přesto bylo to pěkné přátelské setkání u ohně a s výborným občerstvením, které zajišťovali místní hasiči. Ti zde také měli svou techniku pro případ nutného zásahu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám