Hlavní obsah

Čarodějka z kouzelného domu mate statisícům hlavu

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo by nevěřil, že čarodějkou je krásná žena, která mate hlavu statisícům lidí. Ocelový dort nechá zapálit, Její sluhové promění obětem ruce ve zmrzlé pahýly. Zlákané mladé muže uvězní do sedla a zamotá jim hlavu nejhrůznějšími pohyby. Návštěvníky živí kobylkami, červy nebo nechutnými molekulami.

Foto: Foto. IQLandia

iQLANDIA - Kouzelnické sídlo, založené libereckou čarodějkou Lidií Vajnerovou

Článek

Vystudovaná chemička stála před léty u zrodu Babylonu, tehdy v republice největšího zábavního centra. Z bývalé fabriky vzniklo značným dílem Lidie Vajnerové centrum, které přilákalo statisíce návštěvníků. Pro rozvoj turistiky na Liberecku znamenalo revoluční převrat. V republice začala vznikat podobná centra, kopírující liberecký Babylon, konkurenční podniky vedly částečně i ke snížení návštěvnosti a hledání nových cest.

V Babylonu je možno trávit celý den a absolvovat od rána až do noci nejrůznější zábavy spojené s nenásilným a až omamujícím účinkem při řešení nejrůznějších úloh z různých oborů vědy. Pro podporu návštěvnosti vzniká pod vedením Lidie Vajnerové Nadace škola hrou s bohatým programem pro všechny sociální a věkové skupiny návštěvníků. Od bizarních her připravovaných Nadací posedlost čarodějky vyrostla až k myšlence vybudovat obří kouzelnické hnízdo – IQLandii neboli sídlo kouzel.  

Kouzelnické sídlo IQLandia bylo otevřeno v roce 2014 a přilákalo již za dva roky 820 000 návštěvníků. Krásná čarodějka Lidie Vajnerová se svým asistentem Pavlem Coufalem, inspirátorem až neskutečných dějů, stále vymýšlejí nové a nové programy, kterými dokážou zaujmout každého.

K dvouletému výročí se tandemu za podpory houfu asistentů i externích expertů podařilo vytvořit tři nové programy, jeden vstupuje do osobnosti člověka a zkoumá jeho schopnosti, podle nichž lze určit, k jaké životní cestě by je bylo možné využít. V osmi testech lze zjistit, zda účastník má přesnost jako hokejový kanonýr Jágr či pevnou ruku chirurga Pirka. Celkový čas absolvování testů schopností trvá dvě hodiny.  

Druhý program nabízí pod názvem Kosmo procházku nekonečným prostorem, na jehož jedné planetě z jeho nekonečného množství objektů žijeme. Přežít pitvu Mimozemšťana nebude problém ani pro slabší povahy. Snadné bude prozkoumat křížem krážem Rudou planetu v Mars Roveru, přistát na planetě Zemi v autentickém modulu Vostok 28, projít Světelným tunelem nebo si prohlédnout Tellurium. Třetí Projekt je nazván TULaborka. Tady se návštěvník stane výrobcem zajímavého nanovlákna, zkusí tiskárnu 3D nebo výrobu map.

Do kouzelnického sídla liberecké čarodějky musí patřit také čarodějnická kuchyně. Za tajemnými recepty lze hledat půvabnou zakladatelku tohoto zařízení. Kocoura byste tady marně hledali, zato bytost bez lidské duše, oživlé na základě matematiky pouhých dvou čísel, nuly a jedničky, onoho chlupáče snadno nahradí. Je možné, že na vaření jen dohlíží, protože recepty vznikají podle chemických vzorců a mixem molekul základních prvků. Vedle chemické krmě jsou k ochutnání i krmě brouků, červů a jiných lahodných produktů přírody.

Půvabná čarodějka své produkty prodává i do zahraničí a předkládá je na nejrůznějších kouzelnických seancích. V nejbližších dnech odlétá do Nizozemska, kde už jednou získala zlatou medaili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám