Hlavní obsah

Carmina Burana Carla Orffa – Smíšený sbor Kantilena a jeho hosté zvou na koncert v Besedním domě

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přednesu známého brněnského pěveckého sboru a jeho hostů zazní 10. listopadu Carmina Burana - nejslavnější dílo německého skladatele a pedagoga Carla Orffa (1895−1982). Koncert v Besedním domě v Brně začne v 19.30 hodin.

Článek

Orffova Carmina Burana měla premiéru roku 1937 ve Frankfurtu nad Mohanem. V Německu dosáhla obrovského úspěchu, světový ohlas získala po 2. světové válce.

Obsahem skladby jsou zhudebněné texty potulných středověkých hudebníků a básníků, nalezené v klášteře Beurum (Buranum). Forma skladby nejvíce odpovídá kantátě – cyklické skladbě pro sólové hlasy (soprán, tenor a baryton), sbor, dětský sbor a orchestr.

Dělí se do šesti tematických celků (písně milostné, pijácké, o jaru, štěstěně...). Provedení vyžaduje nadstandardní obsazení v sekci bicích nástrojů. Skladba bývá zpravidla uváděna koncertně, známá jsou i provedení scénická, např. v divadle s baletním souborem, častěji v netradičních prostorách s choreografiemi spíše muzikálovými. (Orff jako pedagog prosazoval spojení hudby s pohybem a akcí. V roce 1961 založil v Salzburku centrum pro vzdělávání pedagogů, ve kterém učil svoji metodu Orff Schulwerk. Uplatňuje se i v muzikoterapii.) Pro svou dramatičnost je Carmina Burana často vyhledávána jako filmová hudba.

Na pódiu brněnského Besedního domu v koncertním provedení vystoupí í Smíšený sbor Kantiléna a jeho hosté: Dětský sbor při ZUŠ Bučovice, Lenka Cafourková – soprán, Jiří Rousek – tenor, Jiří Miroslav Procházka – baryton, Jiří Hrubý a Jana Hrubá – klavíry. Sekce bicích nástrojů pod vedením Lukáše Krejčího. Dirigentem je Jan Ocetek.

Smíšený sbor Kantilena vznikl v roce 2006 z iniciativy dřívějších členů brněnského výběrového dětského sboru Kantiléna. Prvním sbormistrem byl Ivan Sedláček, zakladatel a dlouholetý sbormistr dětského sboru Kantiléna. Od roku 2017 je sbormistrem a uměleckým vedoucím Jan Ocetek.

Sbor vystupuje s repertoárem z období od renesance po současnou hudbu. Věnuje se také kvalitním úpravám populárních skladeb a písní (např. úpravy písní Jaroslava Ježka od D. Klementové).

Kromě koncertu 10. listopadu (Carmina Burana) se ještě letos možno setkat se Smíšeným sborem Kantilena např. 17. listopadu v Katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, kde spoluúčinkuje při slavnostním koncertu Filharmonie Brno pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese. (Svatá Ludmila Antonína Dvořáka).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám