Hlavní obsah

Čachtice oslavují šíleného barona Gortze z Gortzeny

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte o koho jde? Přece o Miloše Kopeckého, barona Gortze z vynikající komedie Tajemství hradu v Karpatech. Má tu spolu s dalšími aktéry filmu zasazenou pamětní desku. Na rozdíl od Alžběty Bathory, největší středověké vražedkyně, s níž je hrad poblíž Váhu spojován.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

„Tož vzhůru na Čortův hrád, pane hrábě“

Čachtice jsou jedním z mnoha hradů, které se táhnou podle celého Váhu až k Bratislavě.

Jejich poloha na hřebeni Karpat je dána obrannou funkcí, podobně jako je tomu například u Strečna, Brekova, Dobré Vody, Plaveckého hradu nebo podobných sídel ve vnitrozemí. Jsou působivé v kterékoli době, mám to tu moc rád.

Poctu si film zasloužil

Putování hraběte Felixe Teleke z Tőlőkő v podání Michala Dočolomanského do Karpatského království, kde nad vsí Vyšné Vlkodlaky stojí tajemný Čortův hrad, obývaný kultivovaným šílencem baronem Gortzem z Gortzeny, je nádherná česká komedie.

Teleke hledá unesenou operní divu a svou snoubenku Salzu Verde, stopy vedou na tajemný hrad. Gortz  tu zaměstnává šíleného vynálezce Orfanika, jenž pro něj sestavil mimo jiné přístroj, který pomocí paprsků vytváří zdání skutečnosti. Tím oživuje dávno mrtvou Salzu. Komedie je plná poetiky, skvělých hereckých výkonů i výborně vybraných interiérů. 

Film společně vytvořili J. Brdečka s L. Lipským. „Čortův hrad, tam strašá,“ dozvěděl se hrabě Felix, když se ptal, cože se to před ním zjevilo za objekt. Ano, na hradě byla skrytá jeho Salza Verde, slyšel její hlas. 

K hradní bráně se dostanete od obce Čachtice přes široký hřeben, dále stoupá cesta podél hradního paláce s velkou věží směrem k nádvoří. Pamětní deska na hradní zdi je připomínkou na natáčený film. Bathoryčku připomíná muzem v obci.

Reklama

Výběr článků

Načítám