Hlavní obsah

Čabraková krasavice našla nový domov ze Zlíně

Novinky, Leona Roháčková

První obyvatelka expozice Hala-Bala, jejíž otevření plánují v ZOO Zlín na 18. srpna, dorazila do nového domova. Nadira, dvouletá samička tapíra čabrakového, přicestovala ze skotského Edinburghu v pátek. Spolu s chovateli čeká na příjezd samce Kejutana, který dorazí z Anglie.

Foto: ZOO Edinburgh

Nadina se v ZOO Edinburgh narodila v říjnu 2011

Článek

"Transport nebyl úplně jednoduchý, ale Nadira ho zvládla velice dobře. Rozměrnou bednu jsme museli přepravit přes půl areálu do zázemí Hala-Bala, kde už na ni čekala zařízená vnitřní ubikace. Díky uvítání v podobě krmení -  speciálních granulí, zeleniny, sena a větví stromů - nebyl problém ani s vykládkou. Po pár minutách vyšla z bedny sama," popsala příchod tapíří slečny mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

V zoologických zahradách jsou tapíři čabrakoví poměrně vzácnými chovanci a pro zlínskou zahradu jsou v letošním roce snad největší novinkou. Spolu se siamangy, vzácnými primáty z čeledi gibonovitých, obsadí společnou expozici Hala-Bala a podle chovatelů budou moci mimo komfortního zázemí využívat rozlehlý břeh i plochu celého rybníka.

Podle původního plánu měla být expozice pro veřejnost otevřena už na začátku června, dlouhá zima a deštivé jaro ale výstavbu zkomplikovaly, takže slavnostní otevření se posunuje až na 18. srpna.

"Vedle původního rybníka gibonů, který se bude jmenovat expozice Hala-Bala, upravujeme celý prostor rozkládájící se mezi pavilonem slonů, expozicí pand červených a průchozí voliérou supů. Návštěvníci se zde budou pohybovat nejen po nových stezkách, ale také jednosměrně," dodala mluvčí.

 Tapír čabrakový

Je savec patřící do řádu lichokopytníků a čeledi tapírovitých. Vyskytuje se v Malajsku a Siamu. Je to býložravec a přežvýkavec, živí se  rostlinnou stravou, skládající se z listí nejčastěji zemědělských plodin a bylinných výhonků.Tapíři žijí převážně v menších stádech, občas se však můžeme setkat i s tapírem samotářem.

Dospělí tapíři dorůstají délky až 2,5 m a výšky kolem jednoho metru a jsou největší z existujících druhů tapírů. Jejich největšími nepřáteli  v přírodě jsou kočkovité šelmy, pro maso a kůži je ale loví i člověk.

Tapír čabrakový je zařazen v Červené knize ohrožených druhů IUCN, v celé Evropě se pak nachází něco málo přes čtyři desítky jedinců. V České republice je chová pouze ZOO Praha a nyní jsou k vidění ve Zlíně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám