Hlavní obsah

Byl Karel Čapek svobodným zednářem?

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně pořádá Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše akci s názvem Svátek barevného listí, v jehož rámci představí návštěvníkům novou výstavu. V letošním roce zvolili badatelé téma až tajemné, pokusí se osvětlit roli Karla Čapka při zakládání zednářské lóže Národ.

Foto: Tereza Todorová
Článek

Karel Čapek zednářem?

Když při rekonstrukci v Památníku Karla Čapka v roce 1995 badatelé deinstalovali starou expozici z roku 1963, učinili v jedné z vitrín zajímavý objev. V náprsní tašce Karla Čapka narazili na dokument, který nebyl součástí soupisu exponátů. Značně poškozená listina přeložená na čtyři části nesla italský text a dvě razítka se zednářskou tematikou. Pro nedostatek dalších badatelských zdrojů museli tento doklad na čas uložit jako jednu z čapkovských záhad.

Výstavou "Čapkova lóže Národ - Setkání se svobodnými zednáři" se Památník Karla Čapka k exponátu vrací, aby návštěvníkům osvětlil jednu z dosud ne příliš známých okolností spisovatelova života. Byl Čapek svobodným zednářem? Pokud ano, proč a na jak dlouho mezi svobodné zednáře vstoupil? A ovlivnila tato zkušenost jeho literární dílo? Na tyto a další otázky se výstava pokusí odpovědět v širším kontextu historie zednářské lóže Národ. Návštěvníkům budou představeny exkluzivní historické dokumenty a zednářské artefakty.

Těšit se můžete na bohatý doprovodný program

Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 26. září od 14 hodin a doprovodí jí bohatý program. Těšit se můžete na přednášky předních znalců zednářské problematiky - historičky Jany Čechurové a Luboše Antonína. K příjemné atmosféře přispěje hudební vystoupení Swing bandu Dobříš a tradiční občerstvení - káva a koláčky. Vstupné je dobrovolné. Více o výstavě a programech Památníku Karla Čapka naleznete na www.capek-karel-pamatnik.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám