Hlavní obsah

Burianovy originály si veřejnost může prohlédnout i během pondělků

Novinky, Dana Podhajská

Výstava Zdeňka Buriana na holešovském zámku bude v září otevřena denně. Pro mimořádný zájem veřejnosti ji organizátoři zpřístupní i v pondělky, kdy jsou galerie běžně zavřené.

Foto: MKS Holešov

Burianův Černý mustang se stal tváří letošní výstavy, kterou ke 110. výročí autorova narození připravil zámek v Holešově.

Článek

Výstava Z prvohor na Divoký západ představuje výběr z vrcholné tvorby jednoho z největších českých malířů a ilustrátorů dobrodružné literatury. 250 originálů Zdeňka Buriana do Holešova zapůjčilo 14 soukromých sběratelů a 3 instituce.

Vedle známých obrazů prehistorických zvířat nebo ilustrací, které doprovázely slavné knihy Jula Verna a Karla Maye, jsou mezi nimi i díla, která nikdy zveřejněna nebyla. Výstava ukazuje také autorovy  osobní věci - trampskou kytaru, fotografie, špachtli, kterou roztíral barvy nebo aktovku, v níž nosil obrázky do redakcí.

Výstava vznikla ke 110. výročí Burianova narození a navazuje na sérii velkých uměleckých výstav, které se v posledních letech na zámku v Holešově konají. Nedávno o ní odvysílala reportáž také Toulavá kamera.

Burianovy obrazy si veřejnost může prohlédnout do 27. září. Stejně tak jako dětské obrázky z výtvarné soutěže Zdeněk Burian očima dětí. Inspirováni jeho tvorbou kreslili a malovali malí výtvarníci to, co je v souvislosti s Burianem napadlo. Z obrázků vznikla expozice, které na Burianovu výstavu volně navazuje a je přístupná taktéž denně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám