Hlavní obsah

Burčáková sezóna začíná, „mléko starců“ je moravsko-českou specialitou

Novinky, Vratislav Konečný

Zkvašený vinný mošt po roce zase vchází na scénu. Mezi prvními odrůdami, které se již letos objevily na jižní Moravě, jsou Müller Thurgau, Irsai, a Muškát. Čerstvě vylisovaný po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije během krátkého období. V tom obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Foto: Vinařský fond

Mládí nasává "mléko starců", valtické vinobraní 2016

Článek

Burčáku se také někdy říká „mléko starců“. V omezené míře ho lze najít i na Slovensku nebo v Rakousku. Tam mu říkají Sturm /Bouře/, což odkazuje na jeho bouřlivé chování. V Německu je mošt známý jako Junger nebo Neuer Wein (mladé nebo nové víno). Nikde ale není natolik populární jako na Moravě a v Čechách.

Vinný mošt je jeden z nejpřírodnějších nápojů vůbec. Vinař se mu neplete moc do cesty, nechá přírodu, aby si dělala své. Vysoký obsah kvasinek zaručuje přítomnost vitamínu B, čímž je burčák i zdraví prospěšný. Dobře vyrobený a skladovaný mošt stále kvasí, proto jsou v něm patrné řetízky uvolňujícího se oxidu uhličitého.

Nápoj by měl být zabarven okrově, může mít i mírně nahnědlé tóny. Nemá však být moc kalný. Větší množství kalu se objevuje při pozdějších fázích kvašení, kdy je burčák alkoholičtější a už není tak sladký a chutný.

Zpočátku má být cítit po odrůdě, ze které byl vyroben, ovšem to poznají fajnšmekři. Běžnému konzumentovi pijícímu z umělohmotného kelímku nebo i přímo z lahve je to fuk. Někdy lze v burčáku cítit droždí, což není vada, ale typická vlastnost zmíněných kvasinek.

Nejen bílý

Burčák je většinou bílý z bílých odrůd, v posledních letech se objevuje i červený z  modrých hroznů. Pokud chce člověk kvalitní mošt, nekoupí ho - až na výjimky - ve stáncích u silnic, ale nejlépe rovnou u vinaře či ve vinotéce. Nápoj vyžaduje chladnější a temnější prostředí, pít se má v den nákupu, popřípadě další den, v lednici chvíli také vydrží.

Už téměř pověstná je nutná obezřetnost při skladování a přepravě - lahve s moštem se nedotahují, jinak člověka čeká při otevření gejzír tekutiny. Oxid uhličitý se „sturmově“ dere ven a přitom také burčí.

Burčák musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice a může se prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu. Nesmí být ředěný vodou a při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.

Vinaři připravili i letos množství akcí, kde je možné burčák ochutnat. Více informací o akcích lze nalézt například na www.wineofczechrepublic.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám