Hlavní obsah

Buchlovem se rozezní zvuk kovadlin, na hrad přijedou kováři ze čtyř zemí

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 13. a 14. července se na hradě Buchlově uskuteční již sedmý ročník mezinárodního kovářského sympózia Buchlovské kování. Zvuk kovadlin se hradem rozezní v sobotu od 10 do 17 hodin a v neděli od 10 do 15 hodin.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Kovářství je řemeslo, které se zabývá zpracováním železa, oceli či jiných kovů, a to zpravidla za tepla. Umění kovat patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti už odpradávna. Větší rozvoj kovářství nastal ve 12. stol. př. n. l. v Asii, kde se začínají vyrábět první kovové předměty denní potřeby.

Skutečně prudký rozvoj používání železa, a s tím i kovářství nastal v haštalském období (zhruba od 7. století př. n. l. až do roku 450 n. l.), v té době začal být využíván i bronz. V dnešní době je kovářství ve vyspělých zemích okrajovým a spíše uměleckým řemeslem, ceny kovářských výrobků jsou velmi vysoké a kvůli nedostatku kovářů mají stále stoupající tendenci.  

Jen nepatrná část z historie černého řemesla – jak se kovářství někdy říká, ukazuje, jak důležitý byl tento prastarý řemeslný obor v dějinách. Bez kovářských výrobků by se asi docela zastavil život. Kováři totiž zhotovovali nebo okovávali nářadí a nástroje k obdělávání půdy, chovu dobytka, ke sklizni úrody, ale třeba taky pro další obory jako je lnářství a vinohradnictví. Bez kovářství by se nerozvíjela jiná řemesla např. truhlářství a nevznikly by ani žádné dopravní prostředky – chybělo by vozové kování. Kovářství bylo odjakživa ceněným řemeslem a jeho mistři jsou také neobyčejnými postavami v nejedné pohádce.  

Návštěvníci na Buchlově uvidí při práci zhruba pět desítek kovářů, kteří se budou střídat u deseti výhní a budou předvádět to nejprestižnější ze svého kovářského umění. K vidění budou kováři nejen z České republiky, ale i z Polska, Belgie a Norska. Hotové kovářské výrobky si návštěvníci prohlédnou ve výstavních prostorách hradu a hradního areálu.  

Již druhým rokem je kovářské sympozium obohaceno také o speciální sekci nožířů, kteří budou vystavovat své výrobky – od běžných nožů až po cenné sběratelské kousky vyráběné přímo podle přání budoucího majitele. Dále budou nožíři předvádět výrobu kování a výrobu nožů.

V sobotu odpoledne budou i pro laickou veřejnost přístupné přednášky Povídání o černém řemesle, kde se zvídaví návštěvníci dozvědí spoustu podrobných a zajímavých informací.  

Po oba dny budou na nádvořích hradu k vidění řemesla, která se týkají zpracování kovu – šperkaři, měditepci, platnéři, dráteníci, výrobci vitráží či prodejci ušlechtilého dřeva a minerálů používaných při výrobě nožů. Nebude chybět ani podkovář, který bude kovat koně.  

Novinkou letošního ročníku je středověká pec. Návštěvníci poprvé uvidí tavbu železné rudy a její následné zpracování. Proběhne i soutěž o cenu diváka, tu obdrží ten kovář či nožíř, který svou prací diváky nejvíc zaujme a získá tak nejvyšší počet hlasů. Následně bude z odevzdaných hlasovacích lístků vylosován návštěvník – výherce, i ten získá cennou výhru.  

Malou "ochutnávku" kovářských výrobků mají možnost vidět návštěvníci obchodního centra Zlín v Malenovicích od 24. června do 12. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám