Hlavní obsah

Broumovský hudební večer představí místní rodáky

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební scéna sálu Dřevník broumovského kláštera bude lákat v úterý 7. února od 19 hodin na zajímavou akci: Broumovský hudební večer. Koncert představí místní rodáky, kteří zanechali výrazný otisk v hudební historii.

Foto: archiv Viktorie Dugranpere

Viktoria Dugranpere.

Článek

Dvouhodinový hudební večer zaplní koncert vokálně instrumentálního souboru Victoria Ensemble s repertoárem Antonína Celestýna Mentzela, broumovského skladatele a kantora. 

Jeho osobnosti se jako první věnovala ve své diplomové práci Viktorie Dugranpere, umělecká vedoucí souboru Victoria Ensemble. Ta ze všech dochovaných Mentzelových skladeb vytvořila edice a soubor následně uvedl tyto skladby jako novodobou premiéru. Victoria Ensemble znovu přednese výběr z Mentzelových skladeb přímo v broumovském klášteře. Jedna dodatečně objevená skladba zde zazní vůbec poprvé.

„Antonín Celestýn Mentzel se narodil v nedalekém Vižňově zřejmě v roce 1684 a celý život působil v Broumově jako regenschori. Staral se o hudební provoz zejména v kostele sv. Petra a Pavla. Protože hudební dění v Broumově bylo propojené, Mentzel byl samozřejmě navázán i na klášter,  přestože nepatřil do řádu. O jeho životě bohužel nevíme skoro nic, avšak vůbec ta skutečnost, že se dochovaly některé jeho skladby, je pro nás velmi cenná – české hudby z první třetiny 18. století se totiž dochovalo úplné minimum," uvedla Viktorie Dugranpere.

Součástí večera bude i křest nového CD Braniborské koncerty J. S. Bacha. Jde o unikátní historickou nahrávku z kraje padesátých let, pořízenou ve Vídni. V souboru se objevují osobnosti, které byly pro další vývoj autentické interpretace staré hudby naprosto zásadní: Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt a další. Koncert diriguje broumovský rodák Josef Mertin, který působil ve Vídni. Učil výše zmíněné i další kapacity a byl jedním z prvních, kdo probojovával myšlenku interpretace staré hudby na historické nástroje a podle dobových pramenů. 

„Skrze Hobru jsme přispěli na nové vydání CD s dalším z dlouhé řady broumovských rodáků, kteří reprezentují génia loci našeho regionu. Je dobrodružné je objevovat,“ sdělil Jan Školník, ředitel pořádající Agentury pro rozvoj Broumovska a firmy Hobra-Školník, který Broumovský hudební večer finančně podpořil.

Během večera také vystoupí konzervatoristé, kteří pocházejí z Broumovska: Zuzana Rainová, Jakub Jirásek a Iva Hlaváčková. Vstupné je 250 Kč na místě, 190 Kč v předprodeji, 150 Kč v předprodeji pro členy klubu ArtCafé, Univerzity třetího věku, studenty a ZUŠ.

Předprodej vstupenek probíhá v klášterním Café Dientzenhofer nebo online. 

Reklama

Výběr článků

Načítám