Hlavní obsah

Brno opět ožije zeleným vstupem do jara

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory mírné zimě i letnímu času si na čas tentokrát dává jaro. Zelený čtvrtek však s barvou jara vstoupí do města jako každoročně.

Foto: Pivovar Starobrno
Článek

Brněnské večery nelze odmyslet od pohledu na osvětlené dominanty města: Špilberk a Petrov. Viditelné jsou ze všech stran, již z dálky.

Ve čtvrtek 29. března bude brněnský hrad po setmění zářit jasnou zelení. Na Mendlově náměstí v blízkosti baziliky též Pulihrášek, který již pro svůj název s vazbou na slavné pokusy zakladatele genetiky, na svém parčíku svítí zelení, i v čase, kdy tráva odpočívá.

Také v centru města budou některé objekty nasvícené. Třeba unikátní orloj na téma jedné z nejznámějších brněnských pověstí či socha Jošta, kterou Brňáci rychle přijali mezi oblíbená místa i bod schůzek, setkání a scuků.

Jako každoročně své brány otevře pivovar Starobrno. Všem, kteří si budou přát nahlédnout do „zákulisí“ jsou určeny Zelené exkurze v pivovaru. Na Zelený čtvrtek zdarma. Místy, kde se pivo vaří, a jak zpívá píseň dobře daří, budou hosty provádět zaměstnanci pivovaru. Prohlídky budou začínat vždy v celou hodinu od 15:00 do 19:00 hodin. Třeba jen, aby se návštěvníci hlásili v průběhu Zeleného čtvrtka od 14 hod. na recepci pivovaru nebo předem na adrese starobrno@starobrno.cz.

Samozřejmě, točit se bude speciální zelená brněnská třináctka. Nejen v pivovarských prostorách, ale v desítkách starobrněnských hospod. Letos je vlastně „jubilejní“. Podle starobrněnského receptu se vařila po třinácté. Bohatý hudební i doprovodný program proběhne v centru dění – v Pivovarské restauraci, Pivnici a na terase.

Celodenní dění začne v 10:00 hodin dopoledne, hlavním lákadlem bude koncert skupiny Wohnout ve 20:30 hodin. Těm, kterým bude noc mladá, je určena nabídka největší brněnské klubové noci Hrnem Brnem. Ke vstupům do šesti známých klubů s desítkami kapel opravňuje jedna vstupenka, k přesunům možno využít autobusovou dopravu. Zajímavý zážitek přináší nabídka vyhlídkové jízdy Šalinou pub, zvlášť atraktivní pro mimobrněnské návštěvníky. Vyjíždí ze smyčky na Mendlově náměstí v 17:00 18:00, 19:00 a 20:00 hod.

I když se tak zatím nerýsuje, hezké jarní počasí si přát možno. Předchozí ročníky však potvrzují, že akci nenarušil sníh, déšť, kroupy, padající trakaře, ani jiný vrtoch přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám