Hlavní obsah

Brněnští školáci váleli, v Praze vybojovali pohár ve vědomostní soutěži

Novinky, Marek Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brněnské základní škole Kamínky mají čerstvou šampiónku v hraní deskové hry, ve které o úspěchu rozhoduje například znalost nutričních hodnot potravin a obecně zdravého přístupu ke stravování. Kristýna Muresová vyhrála první místo v kategorii šestých tříd a Lenka Pospíšilová v kategorii sedmáků.

Foto: Marek Novák
Článek

Pospíšilová navíc soupeře porazila v rekordním čase, takže si z turnaje odvezla i pohár pro celkového vítěze a kromě různých cen přiváží pro své spolužáky hlavní výhru v podobě výletu pro celou třídu. „Je to skvělý pocit, ale chtělo to hodně tréninku,“ prozradila školačka.

Na celonárodní turnaj přijelo několik desítek dětí z celé země, které musely napřed vyhrát ve školních kolech. „Těch se zúčastnily tisíce dětí. Bylo tedy potřeba se probojovat školním turnajem, pak ještě navíc krajským kolem. Tam proti sobě hrály nejlepší hráči z různých kol v rámci jednotlivých krajů,“ vysvětlila jedna z organizátorek turnaje Eva Kotrašová.

Probojovat se na celonárodní turnaj v populární deskové hře tak nebylo vůbec snadné. „Na hru jsem se připravovala, ale tady v Praze rozhodovala i náhoda, protože hráče u stolu jsem dnes viděla poprvé. Ale byla s nimi zábava a stihli jsme si při hře i popovídat,“ prozradila Lenka Pospíšilová.

Hra z řady Košík plný rozumu není běžně dostupná v obchodech a nikde se neprodává, jedná se o učební pomůcku vyvinutou podle metodiky ministerstva zemědělství určené žákům 2. stupně základných škol. Jde již o třetí verzi hry s podtitulem 5 klíčů k tajemství pyramid, která se tentokrát zaměřuje na znalosti v oblasti nutričních hodnot, pitného režimu a zdravého životního stylu.

„Ve hře rozhoduje o úspěchu znalost soutěžních otázek. Pokud hráč správně odpoví, posouvá se dopředu, zároveň musí dobře taktizovat v pozdější fázi hry. V té může navíc rozhodovat o tom, jaká soutěžní otázka připadne soupeřům,“ uvedl spoluautor deskové hry Martin Martinov.

„Pokud vím, je tam těch soutěžních otázek skutečně několik stovek. Přesto se je některé děti naučily nazpaměť, takže se pak při hře moc nezapotily. Ale účel to splnilo. Ještě se mi nestalo, aby si děti o přestávce místo běhání po chodbě opakovaly nutriční hodnoty potravin,“ hodnotila hru na celonárodním turnaji učitelka Leona Kolářová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám